joi, 23 septembrie 2010

Protejeaza-ti copilul de pericolele de pe internet - newz.ro

http://www.newz.ro/stire/112124/protejeaza-ti-copilul-de-pericolele-de-pe-internet.html


Protejeaza-ti copilul de pericolele de pe internet

Protejeaza-ti copilul de pericolele de pe internet
Cancan | Astazi

In secolul vitezei, computerele au devenit indispensabile pentru o multime de romani. In majoritatea caselor se gaseste cate un calculator conectat la internet, iar uneori in fata monitoarelor se afla si copii.

Precautie. Copiii se pot speria foarte tare de imaginile gasite pe internet si pot ramane cu traume psihologice
Explica-i copilului ce pericole il pot pandi din spatele monitorului.

Atat autoritatile, cat si psihologii avertizeaza ca micutii sunt expusi unui risc daca nu sunt supra-vegheati atunci cand folosesc internetul. Zilnic apar noi cazuri de pedofilie, jaf, furt, crima, toate avand un numitor comun: World Wide Web (WWW).

Viata dubla

Foarte multi copii, adolescenti si chiar oameni maturi ajung sa se dedubleze si sa traiasca intr-o lume virtuala. Pasul pana la dependenta de calculator este foarte mic, spun psihologii, iar acest lucru poate fi evitat doar printr-o supraveghere stricta sau vointa, in cazul adultilor.
'Psihoza, depresie, manie, boli grave. Toate acestea pot aparea atunci cand un om intrece limita de maximum 6 ore petrecute zilnic in fata calculatorului', spune dr. John Miers, psihiatru.
Cea mai des intalnita metoda de racolare
Pedofilii folosesc internetul ca prima metoda de racolare a victimelor. O identitate falsa, multe vorbe convingatoare si copilul devine o prada usoara. De aceea este important sa supraveghezi orice activitate a copilului pe net. Invata-l sa nu spuna niciodata unde sta, sa nu aiba incredere in necunoscuti si in promisiunile lor, sa nu foloseasca web cam-ul sau sa dea poze si sa nu accepte intalniri sub nicio forma.
Pot fi cine vreau eu
Pe premisa asta merg si copiii, dar si oamenii rau intentionati. Iata un lant al actiunilor ce se petrec deseori in jurul tau si care pot deveni realitate si pentru tine: copilul este lasat nesupravegheat in casa, in timp ce tu te ocupi de treburi gospodaresti. In preajma lui este un calculator cu acces la internet. Micutul tasteaza numele prietenilor de joaca, astfel crezand ca va putea vorbi cu ei. Search: 'Alina', de exemplu, si apar un sir de pagini. 80% din acestea contin material nerecomandat minorilor. Tot din intamplare, copilul tau poate intra pe site-uri cu spatii virtuale de vorbit (chat room), iar sub identitati precum 'Alina14' se pot ascunde cei mai infricosatori oameni. Insa, un copil nu trebuie ferit doar de pornografie si de raufacatori, ci si de imagini ce-l pot marca. O scena violenta cu omorarea unui animal, o bataie, o operatie filmata, toate aceste imagini sunt foarte dure.
Mai mult, internetul e plin de joculete mai mult sau mai putin amuzante. Unele dintre ele pot fi percepute intr-un mod neasteptat de catre micuti. De exemplu, exista jocuri in care trebuie sa bati un anumit personaj politic enervant sau un actor nu prea talentat. Tu razi, dar mintea copilului tau percepe aceste imagini ca pe o educatie: bataia inseamna joaca. Apoi vei observa cum, fara pic de regret, isi loveste partenerii de joaca sau colegii de clasa.
Hotii interactioneaza cu victimele online
Pe chat, dupa cum spuneam, intra fel si fel de persoane. Chiar si pe Yahoo Messenger sau MSN. Un raufacator iti poate trimite tie sau copilului tau un virus capabil sa-ti controleze de la distanta calculatorul. Astfel, un hot iti poate citi e-mailurile, iti poate afla toate parolele si pinurile (mai ales daca folosesti carduri de credit pentru cumparaturi online), iti poate activa, in absenta ta, camera web si poate afla daca cineva se afla in casa, actionand in consecinta.
Cum sa-ti protejezi odrasla?
Computerul trebuie sa stea la vedere, unde sa-l poti supraveghea in permanenta - nu in camera copilului sau in incaperi retrase.
Foloseste programe speciale antivirus, care sa-ti protejeze atat copilul de
site-uri dubioase, cat si calculatorul.
Invata-l sa intre doar pe anumite adrese. Fa shortcut-uri pentru acestea si spune-i ca trebuie doar sa faca click pe ele.
Explica-i copilului ce pericole il pot pandi din spatele monitorului.
Verifica mereu cu cine vorbeste. Stabileste cu mamele colegilor lui de joaca sa va informati in permanenta despre activitatile copiilor din fata PC-ului.
Limiteaza accesul copilului la calculator la doar o ora pe zi.
Tine camera web dezactivata si invata-l sa nu deschida e-mailuri de la necunoscuti.
Invata-l ca, atunci cand primeste un mesaj straniu sau cu injurii, trebuie sa te anunte imediat. Explica-i ca nu este vina lui ca primeste astfel de mesaje.
Solutii pentru mai multa siguranta
Browserul 'Internet Explorer' ofera o solutie simpla parintilor ingrijorati de ceea ce ar putea gasi copiii lor pe internet. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi acesti pasi:
Deschide o pagina de Internet Explorer;
Mergi la 'Tools' si da click;
Intra in 'Content';
Apoi in 'Content Advisor';
Click pe butonul 'Enable'.
Prin asta iti activezi filtrele de selectare a informatiilor. Butonul 'Rating' iti ofera posibilitatea sa reglezi nivelul de expunere la nuditate, limbaj, sex, violenta etc.
Mai mult, butonul 'Approved Sites' iti permite sa interzici accesarea unui site de pe calculatorul tau. El poate fi parolat si accesat doar de persoana care cunoaste codul ales.

Aceasa stire a fost preluata de pe Cancan.

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?