joi, 9 septembrie 2010

Cum se "face" (aranjează) rucsacul? | Drum liber - Vezi România cu alţi ochi

http://drumliber.ro/cum-se-face-aranjeaza-rucsacul/

Cum se “face” (aranjează) rucsacul?

RucsacDeseori am văzut că pentru excursie prietenii sau cunoscuţii mei se chinuie cu 3 bagaje, şi asta fiindcă nu au încă experienţa de a împacheta lucrurile în rucsac. Cred că articolul acesta ajută mai mulţi cititori.

Rucsacul de tură ar trebuie să fie confecţionat din material impermeabil, respectiv cordura sau oxford (preferabil cordura). Este un material foarte rezistent la uzură, mult mai dur decât clasicul “plastic” intalnit la rucsacii obisnuiti din comert. Trebuie să aibă o culoare vie (roşu, galben, portocaliu sau albastru). Este de preferat să nu se folosească rucsacii de tip vechi cu cadru metalic sau raniţele militare, deoarece in zilele noastre exista materiale mai performante care oferă atât un comfort suplimentar cât şi o mai mare uşurinţă în folosire.
Cum se “face” (aranjează) rucsacul?

Hainele şi sacul de dormit se pun mai întâi în pungi de plastic!

Sunt câteva principii de care trebuie să ţii cont când faci bagajul: distribuirea greutăţii, uşurinţa accesului la cele mai folosite lucruri, grija ca unele obiecte să nu se spargă/rupă.

Împărţirea optimă a greutăţii în rucsac (în turele lungi mai ales) pentru a evita oboseala se face astfel:

    * 1. Jos se aşează lucrurile uşoare (şi sacul de dormit)
    * 2. Urmează cele cu greutate medie
    * 3. În dreptul omoplaţilor se aşează ce este mai greu
    * 4. La exterior se aşează lucruri uşoare
    * 5. Trusa medicală trebuie să fie cât mai la suprafaţă

Să îţi explic de ce astfel şi de ce nu e bine să pui mâncarea (lucrurile grele) jos. În mod normal, fără greutate în spate, centrul de greutate este undeva in dreptul abdomenului, la egală distanţă de picioare. Acest lucru tinde să se schimbe când purtăm o greutate în spate, şi pentru a ne echilibra ne aplecăm înainte. Dacă greutatea e în spate – jos, in dreptul bazinului, ca să ne echilibrăm ne vom apleca mai puternic; în schimb, dacă greutatea este în dreptul omoplaţilor, ea este mai aproape de centrului natural de greutate, deci aplecarea va fi mai mică, iar în ture lungi acest lucru ne va da un mai mare comfort.

Dacă pui lucrurile grele prea sus, te vor dezechilibra prea uşor, fii atent/ă şi la acest aspect.

Foloseşte legăturile din dreptul brâului, astfel greutatea pe umeri va fi mai mică. Strânge bine legăturile, ca bagajul să nu se mişte în toate direcţiile, cum ar vrea el.

Obiectele casante (ia cât mai puţine cu tine) trebuie băgate între haine, să nu se lovească şi spargă.

Lucrurile la care vrei să ai acces des le vei pune in buzunarele rucsacului, sau deasupra. Nu îţi doreşti ca pentru un pachet de serveţele să desfaci jumătate de bagaj.

Foloseşte tot spaţiul rucsacului, nu lăsa spaţii goale. Încearcă pe cât posibil să ai totul în rucsac şi să nu ai alte “anexe” (plase, etc.) fiindcă la drum sunt foarte incomode şi te vor obosi, asta pe lângă faptul că ai şanse să se rupă. Pliază bine de tot hainele, să ocupe cât mai puţin loc. Dacă cumva în rucsai ai luat o cană din plastic sau aluminiu, în ea poţi băga alte obiecte, economisind spaţiu.
Nu lua lucruri inutile în călătorie, orice gram în plus contează! (ex.: 3 perechi de pantofi, rochie de seara, super-trusa de machiaj, etc.). Ştiu că va fi greu, dar parada modei chiar se ţine altundeva!

Sper să te ajute aceste informaţii strânse din experienţă şi de la GD.

Tu cum îţi făceai bagajul înainte?



http://drumliber.ro/cum-aleg-un-rucsac/

Cum aleg un rucsac

RucsaciAcum câteva zile Daniel mă întreba dacă am o recomandare de rucsac pentru el, şi compuneam un comentariu destul de lung pe această temă. M-am hotărât să transform comentariul într-un mic articol, pentru a fi la îndemână şi altor oameni care se lovesc de aceeaşi întrebare.

Ca şi persoană care călătoreşte (destul de) mult, rucsacul este o componentă de bază în activitatea mea. Poate să îmi uşureze viaţă sau să mi-o complice.
Fiind un călător care îmbină oraşul cu muntele, invenţiile “moderne” de genul troller-ului nu doar că nu mă ajută deloc, ele nefiind pe placul meu. Iar când mergi la o cabană şi o fată vine cu troller-ul (cum oare să faci o asemenea greşeală???), au ajuns că băieţii să i-l care câţiva kilometri, şi vă asigur că nu e comod.

M-am obişnuit să nu car nimic în mâini, să am libertate totală a mâinilor.

Când alegi un rucsac ar trebui să urmezi câteva nevoi:

    * unde îl foloseşti
    * cum vrei să îl foloseşti (o jumătate de oră cu autobuzul sau o jumătate de oră cu el în spinare)
    * cât de lungi vor fi călătoriile în care pleci cu el
    * ce vrei să cari în el

Unde îl foloseşti
La munte sau la oraş. La oraş îţi permiţi să ai un rucsac obişnuit, din materiale mai puţin pretenţioase, fiindcă nu va fi supus unor eforturi foarte mari. Magazinele “mondene” şi super/hiper market-urile îţi oferă variante care probabil te vor mulţumi.
Dacă în schimb vrei să îl foloseşti la munte, în natură, nu îţi permiţi să se rupă, să fie incomod, vrei să fie impermeabil, să aibă compartiment pentru sacul de dormit şi vei avea şi multe bagaje pe care poate le cari o zi întreagă în spate, ceea ce te face să îl vrei foarte ergonomic. Materialul va fi ideal cordura, şi nu un soi de poliester comun care nu rezistă la tratamente mai dure.

Cât de lungă e călătoria
Pentru mine un rucsac de 30 de litri e suficient pentru câteva zile, dar dacă te gândeşti la o tură mai lungă, un rucsac de 60-80 litri este mai util.

Ce vrei să cari în el
Dacă îl foloseşti pentru laptop, îţi vei lua unul care protejează laptopul şi îl ţine “nemişcat”. Îţi recomand unul pe ambii umeri, fiind nu doar mult mai sănătos să împarţi greutatea pe doi umeri, dar şi mult mai comfortabil. Dacă vei căra alte obiecte, să zicem, la munte, vei vrea compartiment separabil pentru sac de dormit, posibilitatea de pune un recipient cu apă şi cu furtun, compartimente exterioare, legături exterioare pentru izopren şi beţe de trecking.
Şi, poate cel mai important lucru, legăturile şi cusăturile vor fi mult mai sănătoase.

Dacă vrei să îţi cumperi un rucsac, depinde foarte mult de ce ai la îndemână, iar eu prefer să văd rucsacul înainte de a-l cumpăra fiindcă îl voi folosi câţiva ani şi îl consider o investiţie foarte importantă.

Mă refer mai degrabă la rucsacii ce ridică anumite pretenţii, pentru turele de munte, fiindcă cei de oras trebuie să îndeplinească mult mai puţine condiţii.

Mă interesează foarte mult materialul din care e făcut rucsacul (cel mai bun încă e Cordura de la Dupont, un material foarte rezistent; de obicei unul bun e făcut din cordura+ripstop sau ceva similar) şi are câteva calităţi importante: impermeabilitate (poate are husă impermeabilă inclusă, de obicei va fi tratat, poate cu teflon), cusăturile, felul legăturilor/chingilor, cataramele (mulţi lucrează cu Duraflex), fermuarele (YKK), compartimentele (cam toate au compartiment separabil pentru sacul de dormit, cu acces pe dinafară), suporturi laterale, posibilitatea de a regla diverse legături, funcţionalitatea lui, marca şi în final doar cum arată.

Un rucsac mare ar fi bine să aibă posibilitatea reglării pe înălţime a legăturilor pentru spate.

De unde îl cumperi?
Ştii deja că un rucsac bun de obicei îl găseşti la magazinele specializate pe articole de munte. În ultima perioadă nu am mai trecut prin magazine şi au apărut mai multe mărci pe piaţă, şi dacă sunt mai puţin cunoscute trebuie să urmăreşti detaliile de care zic mai sus. Personal nu aş cumpăra online decât dacă ştiu exact marca şi modelul fiindcă le-am văzut într-un magazin. Fiindcă le ştiu importanţa, sunt destul de pretenţios la echipamentele tehnice şi te sfătuiesc să fii şi tu la fel!

Eu încă prefer mărcile mai tradiţionale pe la noi: Deuter, Atta, Solitair, etc. care şi-au demonstrat calităţile în timp, dar trebuie încercate şi alte variante mai recente” care doar au ajuns mai greu în România. Preţurile sunt între 250 şi 500 ron la rucsaci, diferenţa e de marca şi celelalte caracteristici.

Sper că măcar parţial să fi ajutat pe câţiva dintre voi care vă căutaţi rucsac şi pentru orice întrebări sau completări vă stau la dispoziţie. Aici afli cum se împachetează eficient un rucsac.

Florin

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?