joi, 15 mai 2008

Tinerii dau peste cap ortografia limbii romane, din cauza messengerului

Intelegeti de ce va oblig sa scrieti corect pe messenger?
Opinia mea este ca, la un moment dat, aceste prescurtari vor ajunge
asa de folosite incit va fi nevoie sa fie introduse in dictionare ...
BTW, ce se mai aude cu dictionarul messenger pe care mi l-ati promis?
:)


http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/teze_in_limbaj_codificat_39899.html

Obicei: Tinerii dau peste cap ortografia limbii romane, din cauza messengerului

Teze in limbaj codificat
Autor: Liliana NENCIU

Limbajul colocvial folosit de tineri pe binecunoscutul messenger a ajuns sa le dea batai de cap profesorilor. Din cauza obisnuintei, elevii se exprima „codificat" chiar si-n teze si extemporale. Dascalii dau peste cuvinte necunoscute lor si ii taxeaza pe fanii internetului.

Tinerii au inceput sa scrie prescurtat, ca pe messenger, chiar si in extemporale
Profesorii au avut dintotdeauna o munca grea. Lucreaza cu foarte multi elevi in acelasi timp, trebuie sa descifreze fiecare stil de scris din extemporale si trebuie sa aiba grija ca elevii sa isi faca temele acasa. De ceva timp, insa, se confrunta cu o alta mare problema. Constata ca tot mai multi elevi scriu cuvintele prescurtat. In special din cauza internetului si a messengerului, o metoda de comunicare folosita des de catre tineri. Fiecare semn are o insemnatate, iar cuvintele limbii romane au capatat o forma denaturata. Dascalii, in special cei de limba si literatura romana, promit sa taxeze astfel de scapari. Chiar si la tezele cu subiect unic vor fi scazute notele, daca profesorii corectori intilnesc cuvinte scrise altfel de cum prevede ortografia. „Daca se vor intilni astfel de cazuri la corectarea tezelor cu subiect unic la limba romana, li se va scade din punctaj, va fi considerata o greseala", asigura Rodica Lungu, inspector de limba romana.

Limbaj la moda

Cu mari probleme se confrunta insa elevii de la gimnaziu, porecliti „generatia messenger". Chiar daca profesorii le atrag atentia de fiecare data, considera ca acest limbaj este la moda. Intrebat daca foloseste acest limbaj la teze, un elev de clasa a VIII-a, indemnat sa dea un raspuns prin metoda de comunicare indragita de el, pe messenger, acesta i-a raspuns redactorului Monitorul de Sibiu. „Shy ce dak skriem asha, profii ishy dau seama ce skriu, dar fak pe jmekerii", este parere un elev care invata intr-o scoala cu renume. Totusi, l-a pus pe ginduri cind l-am intrebat daca nu cumva a strecurat aceste prescurtari si la teza cu subiect unic. El spera ca nu...insa nu este foarte sigur, pentru ca acest „limbaj" a devenit o obisnuinta, iar mai nou, caietele elevilor in care-si iau notitele arata de parca ar fi stenografiate.

Comunica usor

Chiar daca mai multi profesori s-au plins de acest lucru si incearca sa le faca educatie in scoala, pentru a folosi internetul doar in scop de cercetare, tinerii se lauda ca pierd chiar si noptile vorbind cu prietenii pe messenger. Iar daca le mai ramine ceva timp liber, folosesc calculatorul pentru a se juca.

Potrivit specialistilor, cine utilizeaza des calculatorul conectat la Internet si crede ca nu poate deveni vreodata dependent, este ca cel ce obisnuieste sa se joace cu focul tragind mare nadejde sa nu se arda. Spun ca un joc te captiveaza, esti orb si surd pina atingi momentul maxim, si atunci - confruntindu-te cu finalul - te intrebi: Cum oare am pierdut atita vreme cu acest joc banal, care nu mi-a adus nici un folos?

Coduri

„brb" (revin imediat), „k" (in loc de prea-lungul ok), „cv" (ce vrei?), „cfc" (ce faci?) sau nu sh (nu stiu).

CrisTINA
mesaj forumul
www.monitorulsb.ro
„Bravo pt tot c ai realizat pina akum.Poate cistigi.....akum mi-am adus aminte d procesu lui Ion din a 10-a si d pledoaria ta. N-am c zice, esti talentat"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?