Copiii din Ţara Oltului, în căutare de comori...
Proiectul “Comorile din Ţara Oltului”- concurs de cultură generală şi orientare turistică, este organizat de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ţara Oltului”. La fiecare ediţie, în organizarea acţiunii sunt implicaţi, pe lângă proprii membri şi alţi parteneri. În acest an, principalii parteneri în organizarea concursului “Comorile din Ţara Oltului” au fost Şcoala cu clasele I-VIII din Porumbacu de Jos, Asociaţia de prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu”, Asociaţia de la poalele Negoiului, Primăria şi Consiliul Local al comunei Porumbacu de Jos.
Spre locul de tabără
Echipajele participante la ediţia 2011 a concursului şi-au dat întâlnire vineri, la orele amiezii, la Şcoala cu clasele I-VIII Porumbacu de Jos, de unde, în jurul orei 14, au plecat în coloană spre locul de amplasare a taberei (Cabana “Glăjărie” a Ocolului Silvic Avrig- Porumbacu de Sus). Au fost prezente 11 echipaje- Arpaşu de Jos, Cârţişoara, Cârţa, Porumbacu de Jos, Scoreiu, Avrig 1, Avrig 2, Mârşa, Racoviţa, Turnu Roşu, Boiţa.
Imediat după sosire, echipele şi-au delimitat locul de campare şi au început amplasarea corturilor, tabăra luând, încet- încet, formă. Câteva zeci de corturi colorate au umplut în scurt timp poiana din imediata apropiere a cabanei.
Copiii au învăţat câte ceva din tainele pădurii...
După câteva minute de socializare, participanţii au fost invitaţi la prima activitate din cadrul proiectului: vizitarea pepinierei de molid şi a plantajului pentru seminţe. Împreună cu silvicultorul Lucian Călin (ce a fost alături de participanţi pe toată durata concursului), concurenţii s-au deplasat la locul unde îşi trăiesc primii ani din viaţă arborii viitoarelor păduri ale patriei, au aflat detalii despre specii, tehnologia plantării şi alte activităţi forestiere. O scurtă oprire a fost făcută şi la plantajul de la Glăjărie, locul unde se produce anual o mare cantitate de şeminţe din mai multe specii de răşinoase, după care grupul a intrat adânc în pădurea apropiată pentru a vizita locul unde se administrează hrană vieţuitoarelor sălbatice (urs, porc mistreţ, cerb şi căprioară) şi observatorul pentru vânat. După ce au ascultat explicaţiile silvicultorului avrigean, cei interesaţi au putut urca în observator, pentru a admira zona.
Pregătiri pentru start
Seara a urmat şedinţa tehnică, organizatorii oferind copiilor detalii despre regulamentele de tabără şi concurs.
Prima zi a ediţiei a IV-a a concursului s-a încheiat cu o repriză de discotecă, apreciată la maxim de toţi copiii prezenţi.
Din peisaj n-a lipsit nici ploaia, care şi-a cam făcut de cap în prima zi şi a udat serios zona. Din fericire, nu s-au înregistrat incidente, iar copiii au trecut cu bine şi acest test de rezistenţă.
Probe diverse...
Sâmbătă a fost ziua probelor de concurs la “Comorile din Ţara Oltului”.
Rând pe rând, la un interval de 15 minute, echipele au luat startul în proba de traseu. Aceasta a constat în parcurgerea unui circuit prin pădure, cu o lungime de aproximativ 2 km, pe parcursul căruia au fost fixate 6 posturi cu arbitri, unde fiecare concurent sau echipaj a avut de efectuat diverse activităţi (au fost testate capacităţile de efort, echilibrul, imaginaţia şi spiritul de observaţie, cunoştinţele referitoare la flora şi fauna zonei, dar şi cele de prim-ajutor şi supravieţuire etc).
La finalizarea acestei probe, echipajele au avut de trecut şi proba teoretică a concursului (informaţii generale despre teritoriul Ţării Oltului şi proba hărţii mute), punctajele obţinute fiind cumulate pentru a fi alcătuit clasamentul general.
Totuşi, până la ora stingerii, în concurs au fost prezentate încă două probe (tradiţii locale şi proba artistică), apreciate cum se cuvine şi răsplătite cu aplauze de toţi participanţii.
Spre finalul serii de sâmbătă, organizatorii au inclus în program un foc de tabără, o nouă repriză de discotecă şi karaoke.
Demonstraţie SALVAMONT
Duminică, în ultima zi a acţiunii, doi reprezentanţi ai Serviciului Public SALVAMONT Sibiu le-au făcut copiilor un scurt instructaj despre modul de acţiune şi comportament în drumeţiile pe munte, au prezentat echipamentul de căţărare, drumeţie şi alpinism, au făcut demonstraţii despre modul de legare a corzilor de ascensiune şi au instalat o mică tiroliană, testată de mai mulţi dintre copiii prezenţi.
Câştigătorii ediţiei
Festivitatea de premiere a fost momentul cel mai aşteptat de cei prezenţi, câţiva dintre participanţii făcând o adevărată ambiţie şi pasiune pentru câştigarea concursului.
Fiecare dintre copiii prezenţi a fost răsplătit cu diplomă de participare şi felicitările organizatorilor, câştigul enorm reprezentat de participarea la acest proiect şi experienţa deosebită trăită fiind aspectele cele mai importante pentru fiecare.
În urma stabilirii clasamentului, primele trei locuri ale acestei ediţii a concursului “Comorile din Ţara Oltrului” au fost ocupate de echipajele din localităţile Racoviţa (locul 3- 84,28 puncte), Cârţişoara (locul 2- 84,56 puncte) şi Avrig 1 (locul 1- 89 puncte).
Câştigătorii au primit premii în obiecte (echipament de drumeţie, şepci, broşuri etc), iar cei clasaţi pe primul loc au fost răsplătiţi şi cu trofeul ediţiei şi LADA DE ZESTRE a concursului (ce va fi păstrată până la viitoarea ediţie).
Atenţie sporită pentru “Comorile din Ţara Oltului”
De la o ediţie la alta, “Comorile din Ţara Oltului” creşte în notorietate şi importanţă, rezultat al campaniei de promovare derulate de organizatori în prima parte a acestui an, şi al seriozităţii de abordare a acţiunii, dovedită de organizatori în timp. Şi în ceea ce priveşte impactul acţiunii la reprezentanţii administraţiilor locale din zonă şi la echipele locale de organizatori, se observă o atenţie sporită, lucru ce vine mult în sprijinul celor ce, an de an, îşi dau interesul ca acest proiect să continuie.
În cele trei zile ale concursului, au fost prezenţi în mijlocul copiilor şi organizatorilor primarii din Cârţişoara, Avrig şi Porumbacu de Jos, fapt ce poate constitui un semn că proiectul va avea susţinerea necesară şi în ediţiile viitoare.
La final, o menţiune specială merită echipa locală de organizatori (reprezentanţii Şcolii cu clasele I-VIII Porumbacu de Jos, Primăriei şi Consiliului Local Porumbacu de Jos, voluntarii Asociaţiei de la Poalele Negoiului şi reprezentantul Ocolului Silvic Avrig), pentru grija deosebită acordată participanţilor şi modul exemplar în care au sprijinit desfăşurarea actualei ediţii a concursului.
Prin proiectul «Comorile din Ţara Oltului», organizatorii, un grup de oameni cărora le pasă de ţinutul lor, îşi doresc să reunească copiii din comunele care se găsesc de-a lungul văii, de la Arpaşu până la Boiţa, într-o acţiune de sensibilizare asupra bogăţiilor naturale şi culturale care există din abundenţă în spaţiul lor de viaţă.
Acţiunea îşi propune ca în fiecare an o altă comună să fie gazda concursului şi de fiecare dată să îmbogăţească „Lada de zestre” a teritoriului cu noi comori, scrise, filmate sau realizate artizanal.
Concursul este inclus în cadrul proiectelor de dezvoltare rurală derulate de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală “Ţara Oltului”, iar modul în care acesta acţionează corespune filozofiei şi metodologiei LEADER.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!