Ghidul calatorului: reguli de mers pe munte
De cand merg pe munte am invatat multe. Am invatat ca muntele e un colt de rai pe pamant, dar ca in acelasi timp este un loc periculos, ca muntele nu trebuie cucerit sau invins, ci descoperit, am invatat ca acolo sus ma simt in al noualea cer. Dar poate cel mai important lucru pe care l-am invatat este ca muntele trebuie respectat.
Ma bucur enorm ca am intalnit pe munte o multime de oameni cu aceeasi iubire fata de munte, si mi-am facut multi prieteni printre ei, dar mi-e ciuda ca pe munte am intalnit si multi oameni care nu cunosc regulile muntelui, si din cauza asta creau neplaceri celor din jur, si uneori chiar si lor insisi.
Pentru ei, dar si pentru noi toti, mi-ar placea sa reamintesc aceste reguli, pentru ca macar prin respectarea lor putem sa multumim muntelui pentru toate frumusetile cu care ne incanta.
Reguli generale de conduita pe munte (si inainte de a pleca pe munte)
1. Pe munte nu mergem ca si cum am iesi pe strada. Inainte de a pleca trebuie sa ne documentam bine asupra traseului, marcajelor (care este marcajul, daca traseul este bine marcat sau marcajul este vechi, timpul de parcurgere etc.), asupra pericolelor pe care le poate prezenta traseul si asupra prognozei meteo.
2. Pe munte nu plecam pe trasee mai grele decat putem face.
3. Pe munte nu plecam fara echipament adecvat in functie de natura / dificultatile traseului si anotimp.
4. Pe munte nu trebuie sa lasam urme ale trecerii noastre. Civilizatia nu se termina in momentul in care incepe un traseu montan. Deci:
- nu lasam gunoaie (pe munte nu trece masina de gunoi)
- nu rupem flori (unele sunt protejate prin lege)
- nu poluam natura (si copiii nostri tot aici vor veni)
- ocrotim fauna, pesterile, monumentele naturii, apele etc.
5. Tot la capitolul civilizatie, pe munte nu facem galagie (nu ascultam muzica la casetofon, nu tipam) pentru a nu speria animalele si a nu deranja pe ceilalti oameni cu care ne intalnim pe traseu. Trebuie sa respectam atat muntele cat si ceilalti oameni care au venit sa se bucure de frumusetea si mai ales linistea de pe munte.
6. Pe munte dam buna ziua oamenilor pe care ii intalnim pe traseu. E nepoliticos sa trecem pe langa cineva si sa nu salutam.
7. Pe munte nu consumam bauturi alcoolice (sau alte bazaconii). Alcoolul slabeste organismul (efortul devine mult mai mare), ne face mai vulnerabili la pericole si putem deranja pe ceilalti oameni de pe traseu.
8. Pe munte nu avem voie sa facem focul (decat in locuri special amenajate), sa aruncam tigari sau chibrituri.
9. Pe munte trebuie sa lasam curat in locurile in care am facut popas pentru a manca sau unde campam.
10. Daca nu cumva suntem experti sau suntem insotiti de un expert, pe munte nu trebuie sa ne abatem de la traseul marcat si nu avem voie sa deterioram marcajele, stalpii si placutele de marcaj. Mai au si altii nevoie de ele.
11. Pe munte trebuie sa urmam cu strictete sfaturile si indicatiile salvamontistilor daca ne intalnim cumva cu ei si ne dau indicatii.
12. Ca si in cazul unui accident rutier, avem obligatia morala de a acorda primul ajutor. Asadar, trebuie sa ajutam pe cei ce sunt in pericol si sa acordam o mana de ajutor cabanierilor, altor turisti sau echipelor salvamont daca ne solicita sprijinul. Nu va cere nimeni sa faceti nimic daca asta ar insemna sa va puneti viata in pericol.
Reguli de comportare in cabane si refugii
1. Trebuie sa respectam si sa ocrotim cabanele si refugiile ca pe propriile noastre case.
2. Cand sosim la cabana mergem sa salutam cabanierul si sa ii dam datele noastre ca sa ne inregistreze. La plecare de asemenea ne luam la revedere.
2. In cabane si refugii, precum si in jurul acestora, trebuie sa pastram curatenie.
3. Cabanele si refugiile nu sunt hoteluri. In cabane nu se tin petreceri si nu se face galagie intre orele 21 si 6 pentru ca lumea vine de pe traseu si pleaca tot pe traseu si vrea sa se odihneasca. Inchidem usile incet si nu vorbim decat daca e musai si in soapta.
4. La cabana nu se beau bauturi alcoolice decat daca este permis acest lucru si, in acest caz, in cantitati moderate.
5. Trebuie sa respectam cuvantul cabanierului, pentru ca el este gazda noastra, el ne-a pus acoperis deasupra capului si el ne-a dat eventual de mancare.
Si nu in ultimul rand nu uitati: daca vedeti pe cineva care lasa gunoaie pe munte sau in general incalca aceste reguli, incercati sa le explicati ca gresesc. Multi recunosc si se corecteaza. Daca nu spunem nimic e aproape ca si cum ar fi greseala noastra.
Comentarii (1)
Frumos spus, în plus aș mai adăuga anunțarea cabanierului sau salvamontului la plecarea în traseu și ora aproximativă a ajungerii, pentru a se ști de voi în caz că se întâmplă ceva. NICIODATĂ nu plecați pe munte fără să anunțați pe cineva unde vă duceți și cât stați.
Iar faza cu zgomotul...e oarecum relativă, unele animale trebuiesc „annțate" de venirea noastră pentru a evita eventualele întâlniri accidentale :D.
„Pe munte nu ucide decât timpul,
Nu lua decât imagini,
Nu lăsa decât urma pașilor tăi!"
App...Salutare comunitate Viajoa, că sunt cam nouă pe aici:D