Auckland, oraşul cu 50 de vulcani
DESCOPERA O LUME MINUNATA CU JURNALUL NATIONAL
Autor: DRAGOŞ BRĂTĂŞANU
Daca ieri am umblat prin targurile mestesugarilor, am ascultat povestile si legendele maori, astazi mergem mai departe pe strazile din Auckland sa vedem ce anume plaseaza acest oras pe locul al 4-lea mondial in topul oraselor cu cel mai inalt nivel de trai.
Auckland este construit peste 50 de vulcani, unii dintre ei inca activi. Ultimul a erupt acum 600 de ani si zona din jurul orasului este plina de urmele lavei scurse. Orasul ofera peisaje foarte variate si este o imbinare magnifica intre plaje superbe, pereti de stanca care se termina in apele oceanului unde stau focile de mare, podgorii intinse pe dealurile din imprejurimi. Calmul diminetii pe malul oceanului in Auckland, inainte sa inceapa sa bata briza, imbine locuitorii orasului sa alerge sau sa se plimbe foarte devreme.
In mijlocul acestor peisaje naturale incredibile se ridica centrul economic, zona de afaceri a orasului Auckland si un port imens cu yahturi. Metropola are de toate pentru toti, seamana cu o tara mai mica intr-un singur oras. Cu toate acestea, are un aer provincial, de orasel de munte, in care toti oamenii se comporta ca si cum s-ar cunoaste, sunt foarte prietenosi. Strainii isi zambesc pe strada, oamenii saluta soferul de autobuz cand se urca si isi iau ramas bun cand coboara iar pe sosea soferii se saluta ca niste vechi prieteni. Desi Auckland-ul este centrul financiar economic al tarii si toata lumea se grabeste, oamenii sunt foarte relaxati chiar si in traficul aglomerat atat de specific marilor orase.
Oare ce ii indeamna pe locuitorii acestei tari sa se comporte intre ei in trafic ca fiind adevarati prieteni in timp ce noi claxonam si nu ratam nici o ocazie sa ne infuriem sa ii injuram pe ceilalti? Poate la prima vedere furia la volan si reactiile noastre violente (verbal si fizic) sunt justificate de vina celorlalti soferi, de fapt totul se intampla doar in mintea noastra. Furia asupra celorlalti se manifesta doar asupra noastra, individual, corpul nostru elibereaza substante aproape letale, noi ne enervam si ne slabim sistemul imunitar dand libertate bolilor sa se instaleze mai usor. Studiile din jurnalele medicale de specialitate arata dincolo de orice indoiala ca furia pe termen lung poate provoca boli, inclusiv cancerul. Cei care sunt supusi des exploziilor de furie sunt supusi unui risc ridicat de atac cerebral si implicit moartea. De asemenea, accesele de furie creeaza dezechilibre chimice in corp, scad de 6 ori sistemul imunitar, scad densitatea oaselor, scad functiile metabolice ale organismului, reduc enorm capacitatile creierului pe termen scurt si lung si cresc tensiunea, provoaca dureri fizice si psihice de neinchipuit. Si toate astea pentru ce? Ca cineva a plecat de la semafor cu 3 secunde mai tarziu, ca un pieton nu s-a dat la o parte din sosea cand oricum n-are pe unde sa mearga ca sunt masini parcate pe trotuar? Si de cele mai multe ori, cel care a provocat aceste reactii nici macar nu stie.
Una dintre distractiile localnicilor este sky walk. Acesta este un fel de bungee jumping in picioare, din cel mai inalt turn din oras (220m). Un turist din Asia n-a fost foarte fericit acum cand a sarit, pentru ca a ramas atarnat in aer pentru o vreme pana membrii echipei l-au dat in siguranta jos. Va puteti face o idee despre ce a simtit din fotografia alaturata.
Noua Zeelanda este printre tarile cu numarul de masini cel mai ridicat, exista 2.5 milioane de masini la 4 milioane de locuitori. Din aceasta cauza, Auckland-ul are o rata putin mai mare de poluare a aerului decat celelalte orase, dar acceptabila pentru ca vantul disperseaza poluarea relativ repede peste ocean. In plus, orasul este plin de parcuri, este inconjurat de paduri, ceea ce ajuta foarte mult la imbunatatirea calitatii aerului.
Dupa o zi intreaga de plimbare in cel mai mare oras al Noii Zeelanda, plecam spre sud, prin satele maori, catre tinutul Stapanului Inelelor. In numarul de maine al Jurnalului National, vom afla ce inseamna calitatea aerului pe care il respiram, cum ne schimba viata spatiile verzi si padurile.
Acest proiect este posibil cu sprijinul partenerilor Vodafone, Generali Asigurari si Banca Romaneasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!