joi, 28 aprilie 2011
A-Z Bushcraft
A-Z of Bushcraft & Survival video series displays the art of living and learning in the natural environment. Reviewing modern equipment for the outdoors life in this series of Bushcraft videos, Andrew Price demonstrates how to feel at home within woodlands, wilderness and coastal regions. He will show you how to develop a wide range of skills and knowledge that would have been second nature to our ancestors.Survival and preparedness skills at the click of your mouse.
Kit-ul de supravietuire - partea a doua | Bushcraft Romania
Kit-ul de supravietuire – partea a doua
Kitul de supravietuire, este unul dintre cele mai discutate si disputate subiecte in ceea ce priveste pregatirea personala pentru situatii dificile, de urgenta.
Kitul de supravietuire are ca scop, asigurarea unui minim de confort si posibilitati, celui aflat in nevoie la un moment dat … Exista literalmente « o gramada » de versiuni de kituri, insa toate, au in componenta lor cateva elemente esentiale, pe care m-am gandit ca ar fi bine sa le trec in revista, cu informatii suplimentare pe acolo pe unde este cazul.
Trebuie precizat ca un kit de supravietuire poate fi de foarte multe feluri, din punctul de vedere al utilizatorului . Kiturile pot si foarte specializate ( pentru anume zone/climate – vezi kiturile militare de supravietuire ale armatei SUA ) sau kituri de uz general, menite sa acopere cat mai multe din potentialele situatii in care un om s-ar putea afla odata. ( aici s-ar putea mentiona « S.A.S. combat survival tin » )
Indiferent de destinatia lor, majoritatea kiturilor cuprind o serie de elemente esentiale omului pentru supravietuire …. ( ne vom referi aici la kiturile menite supravietuirii in natura – nu in medii specifice- si nu vom discuta aici capacitatile de supravietuire aflate la polul extrem al minimului posibil, ci kiturile care sunt intentionate a « usura » putin viata celui pus in situatie sa supravietuiasca … )
In general, toate kiturile se afla intr-un recipient/ incinta pentru a le proteja si tine ferite pana la utilizare. Exista kituri care au capac care se inchide etans insa exista si kituri care nu se pot resigila ( modele vechi de kituri militare ambalate in pungi groase vidate sau kiturile de tip « conserva » care odata deschise nu se mai pot inchide, etc )
Cand incepem sa alcatuim un kit de supravietuire, in general incepem cu alegerea unui recipient … Acesta trebuie « calculat » astfel incat sa poata contine toate obiectele pe care dorim sa le avem in kit fara prea multe spatii « moarte »…
Acestea fiind spuse, incepem sa alegem recipientul dupa criteriile cele mai importante – rezistenta la umezeala si rezistenta. Ca optiuni avem cutii de tabla de diverse dimensiuni si forme. Cutiile metalice prezinta avantajul ca ele insele, pot constitui o «unealta » din kit : un recipient in care aditional se poate fierbe apa/pregati mancare, un recipient in care putem strange « mancare salbatica » sau o unealta cu care putem sapa ( in pamant ) sau degaja ( zapada ). Aceste cutii pot fi din aluminiu, tabla ( cutiile de cafea, ceai, mirodenii, etc ) sau cutii de plastic ( polipropilena) cu capac etans ( prevazut cu garnitura cauciucata ) de tipul celor folosite la pastrarea alimentelor. Cutiile de plastic prezinta avantajul ca se inchid mult mai bine decat cele de tabla si peretii lor sunt elastici ( deci uzura si eventualele socuri le suporta mult mai bine ) . De asemeni, avand peretii translucizi sau clari, posesorul poate avea o evidenta mult mai clara a continutului fara sa deschida cutia.
Un aspect esential al capacului trebuie sa fie etanseitatea ! Este obligatoriu. Daca exista dubii, e foarte bine sa fie eliminate cu niste banda adeziva aplicata in 2 straturi. ( banda care se poate folosi ulterior la "resigilarea " kitului) mai ales in cazul cutiilor de tabla care, in general nu se inchid foarte bine.
Odata ales recipientul, ( conform prioritatilor si preferintelor ) sa enumeram cele mai importante elemente pe care trebuie sa le contina un kit - ( ma opresc doar la cele care, conform « doctrinelor » converg si se regasesc in toate genurile de kit de supravietuire) :
Focul
Caldura este esentiala in climate temperate sau reci si in kit trebuie sa fie cel putin 2 metode sigure de facut focul. Se poate folosi o bricheta BIC ( foarte rezistente- chiar dupa ce s-a terminat gazul pot produce scantei ), un amnar ( swedis-steel ) si chibrite impermeabilizate ( de preferinta cu ceara) ambalate intr-o mica punguta de plastic care se inchide ( zip-bag). Evident, se poate folosi si metoda acoperirii maciuliei cu lac de unghii ( oja) insa aceasta metoda nu e deloc « prietenoasa » pentru scaparatoare, uzand-o foarte repede. La chibritele impermeabilizate cu ceara, inainte de folosire, se indeparteaza cu unghia/cutitul surplusul de ceara, ca sa se poata aprinde, si pentru a nu deteriora scaparatoarea.
~ Amorsa ( materialul pe care se transfera scanteia pentru a aprinde focul) este foarte important si este bine de avut in cantitati suficiente. O amorsa buna poate consta in ghemotoace de vata data cu vaselina si pastrate intr-un ambalaj etans. ( ambalajul poate fi o punguta de plastic, o cutiuta de film foto sau chiar un tub de marker – trebuie folosita imaginatia ) De asemeni, alaturi de multe alte materiale, o amorsa comoda de purtat intr-un kit sunt tampoanele igienice inmuiate in ceara topita. Se mai poat folosi de asemeni : sfoara din fibre naturale trecuta prin ceara, fasii de hartie cerata, mici cornete de hartie umplute cu confetti peste care se toarna ceara, fibre vegetale, scame, resturi de materiale textile, etc.
O combinatie care comprima atat « scanteia » cat si « amorsa » o constituie chibritele modificate, in sensul prelungirii timpului lor de ardere … In mod empiric, improvizat, se pot realiza prin infasurarea ( imediat langa maciulie) pe chibrit, a unei mici bucati de vata sau sfoara de bumbac si scufundarea lor in parafina …Timpul de ardere va creste direct proportional cu cantitatea de bumbac si de ceara folosita.
Adapostul
Expunerea la elemente ( factori naturali – ploaie/ vant/ ninsoare/ caldura excesiva) poate ucide, asa ca se impune o protectie adecvata. Articolele care pot fi incluse intr-un kit de supravietuire sunt limitate, in schimb, combinate cu cunostintele de baza ale constructiei unui adapost din materiale naturale, te pot ajuta sa supravietuiesti. O folie de supravietuire impaturita foarte strans si asezata in kit poate constitui un element foarte valoros. Bineinteles, se pot folosi saci mari de plastic sau folii de polietilena . Ele se pot aseza peste scheletul adapostului si pot ajuta in mod eficient impotriva vantului, ploii sau zapezii pastrand caldura. Un modest poncho de plastic e foarte folositor deoarece el poate fi purtat pe corp fiind util in deplasare. De asemeni sunt utile chiar si pelerinele de ploaie/ poncho-urile asa zise " de unica folosinta" care sunt foarte suntiri si se strang intr-un volum foarte mic.
Ca indicatie generala, pentru amplasamentul adapostului este bine sa se caute un loc propice, ferit de pericole si usor de adaptat. Trebuie exploatat la maxim potentialul terenului ( de exemplu se poate folosi un bolovan mare, un copac rupt sau scos din radacina, o adancitura naturala, etc ) Adapostul trebuie construit intr-o zona ferita de vant puternic ( atunci cand e posibil), sau asezat in unghi fata de directia in care bate, la distanta suficienta fata de o sursa de apa ( din cauza insectelor sau a animalelor salbatice care pot veni sa se adape ).
Doua aspecte importante, pe care, in general, practica a dovedit ca sunt frecvent neglijate sunt : izolatia fata de sol si marimea adapostului . Izolatia fata de sol este foarte importanta si este bine sa se realizeze cu cat mai multe materiale posibil ( materiale naturale, haine suplimentare, folii, ziare, scoarta de pom ) pentru a crea o bariera intre corp si solul rece . Marimea ( volumul) adapostului este strans legata de cat de repede se va incalzi si cat de bine va pastra acea caldura degajata de corp ( sau de alte surse de incalzire).
Unelte
In kit, este imperios necesara o unealta de taiat. Aceasta poate fi un mic cutit cu lama fixa ( care este de preferat in toate cazurile, cand este posibil ) , un mic cutit de buzunar, solid, cu lama pliabila sau un mini multitool. Un obiect care poate ingloba executia mai multor sarcini este, de exemplu, unul din modelele de briceag « Victorinox ». Caracteristicile necesare uneltei trebuie sa fie soliditatea, fiabilitatea si comoditatea.
Un cutit mic " de gat " ( neck knife) de buna calitate ar putea fi sufficient, alaturi de alte cateva lame de ras pastrate in ambalajul de hartie, folosite la treburi delicate ( jupuit animale mici, incizii, etc )
~ Sfoara trebuie atat cat se poate duce in kit . Este deosebit de utila dar articolul acesta este unul de informare generala, deci prea scurt pentru a enumera toate utilitatile ei. Alaturi de vata ( ca exemplu ) se poate folosi pentru a umple spatiile goale din cutia kitului pentru a se elimina zgomotele cauzate de miscarea obiectelor.
~ Banda adeziva este utila la reparat echipament si la diverse imbinari. Poate fi infasurata pe un scurt capat de creion. O optiune buna ar fi banda aluminata sau cea cu retea din fire de nylon…
~ Sarma ( de alama sau cupru) este foarte buna, rezistenta, si constituie cel mai bun material pentru construit capcane cu lat.
~ O sula si cateva ace de cusut de diverse marimi, atasate la un mic kit de cusut pot fi foarte valoroase in repararea echipamentului. Cateva ace de siguranta si niste nasturi pot completa foarte bine acest segment. Toate acestea se pot fixa pe o bucatica de material ( eventual cerat ;) ) Nu este o idee rea ca un ac sa fie gata pregatit cu o bucata de ata .
Apa si Mancare
Mancarea nu este chiar atat de importanta deoarece corpul uman poate rezista fara ea un timp apreciabil ( si asta inseamna ZILE ) Majoritatea expertilor in supravietuire amintesc de termenul de 3 saptamani insa : o persoana cu o dieta normala, regulata, dupa 7-8 zile de infometare va experimenta o slabire a organismului si o scadere a abilitatilor fizice. Intr-o situatie de supravietuire asta poate insemna o agravare a unei situatii deja potential periculoase. Lipsa hranei, in conditiile speciale cerute de o situatie de supravietuire, poate avea efectele mult exacerbate ( pe fondul oboselii, stress-ului, etc) motiv pentru care in mod normal, REALIST se recomanda atentie marita asupra mentinerii corpului in stare de functionare.
Elementul nutritiv din kit poate fi asigurat de mici gustari dulci, bomboane si batoane proteice/energizante, sare, zahar, condimente.
Apa
Este deosebit de importanta deoarece, lipsa ei te poate dobora intr-o perioada mult mai scurta ( aproximativ 3 zile, in functie de conditii ) Calitatea apei baute trebuie asigurata prin purificare. Aceasta se realizeaza prin fierbere ( cel putin 5 minute . Dupa fierbere este bine ca apa sa fie « vanturata » dintr-un vas intr-altul pentru a se reoxigena, pentru a se evita gustul salciu ). De asemeni, se pot folosi pastile de purificare a apei, evident, respectandu-se dozajul inscris pe ambalajul lor . O metoda improvizata de container pentru apa poate fi un prezervativ introdus intr-o soseta ( soseta nu se poate intinde decat in mod limitat si ofera rezistenta prezervativului ) De asemeni, se mai pot folosi pungi de plastic ( atat pentru strans cat si pentru carat apa) .
Primul Ajutor
Cea mai buna solutie ar fi ca elementele din kitul de prim ajutor sa fie asezate separat intr-un kit medical alaturi de kitul de supravietuire, dar daca aceasta optiune nu este posibila, oricum trebuie acoperite cele 3 stadii de tratare ale unei rani : curatatea/sterilizarea ranii (infectiile pot aparea in pana la 8 ore la o rana neprotejata), pansarea ( realizata cu ajutorul unor bandaje sterile care sa protejeze rana) si tratamentul ulterior (deci si mai multe bandaje care trebuie schimbate si eventual substante aditionale)
Pe scurt, in kitul de supravietuire trebuie sa se gaseasca un dezinfectant, tampoane/bandaje/plasturi sterili, antibiotice, medicamente impotriva durerii si evident, unde este cazul, medicamentele unui tratament prescris de medic.
(La sfarsitul expunerii, voi da cate un exemplu de continut al unui kit de supravietuire si al unui kit de prim ajutor )
Semnalizare
Un fluier puternic ar fi cea mai la indemana optiune. De asemeni, in functie de situatie, se poate folosi o oglinda de semnalizare ( pastrata in kit invelita in hartie pentru a se evita zgarierea) , o bucata de camera de cauciuc arsa sau o lanterna.
Acestea ar fi cele mai importante elemente pe care ar trebui sa le contina un kit de supravietuire- pentru o perioada cuprinsa intre 24 si 72 de ore.
Evident, acest kit se poate adapta si modifica in functie de cerinte, situatii si mai ales de zona unde urmeaza sa se faca deplasarea …. Este de preferat ca elementele din kit sa aiba valente multiple ( sa poata indeplini cerinte multiple)
Kitul este bine de pastrat in niste dimensiuni acceptabile ( de la caz la caz ) deoarece daca este incomod si prea mare, in final se va renunta la el si nu va fi acolo cand situatia de urgenta, periculoasa, l-ar cere.
Recipientul in care se afla kitul de supravietuire se recomanda sa se afle intr-o gentuta speciala, care sa poata fi atasata la curea, alaturi de kitul de prim ajutor. In situatia in care se pierde bagajul principal, kitul va ramane asupra persoanei.
Exemplu orientativ cu continutul unui posibil kit de supravietuire:
- cutit mic cu lama fixa si teaca
- lanterna mica cu led
- mini multi-tool
- fierastrau cablu de buna calitate ( probabil varianta cu 9 fire )
- oglinda de semnalizare
- busola de tip buton de de buna calitate
- amnar, bricheta mica, chibrituri impermeabilizate si amorse
- lumanare mica
- sarma
- sfoara
- banda adeziva pe un mic creion ascutit la ambele capete
- lame de ras
- mic kit de cusut
- bani in bancnote mici
- mic kit de pescuit ( guta, ace, plumbi, agrafe si momeala )
- folie de aluminiu groasa( marime A4)
- cateva pansamente « inel » pentru bataturi si plasturi de diverse dimensiuni
- servetele antiseptice
- pastile de purificare a apei
- baton pentru buze tip « strugurel » ( care poate fi folosit si la protectia lamei de otel carbon – daca e cazul)
Kitul de prim ajutor, este bine de ambalat intr-o gentuta/portofel de buna calitate, cel putin rezistenta la apa . Trebuie avuta grija la termenele de expirare, la calitatea si integritatea ambalajelor produselor care trebuie sa fie sterile.
Exemplu de kit de prim ajutor de baza :
- servetele antiseptice
- gel alcoolizat ( pentru curatat mainile si altele)
- crema/solutie/gel antiseptic
- crema sau gel cu antibiotic
- plasturi rezistenti la apa, mai multe marimi
- tampoane sterile
- rola de bandaj ( macar de tip « tifon »)
- o bandana
- o penseta buna si o lupa
- o seringa sterila (10 ml)
- foarfeca scurta
- ace de siguranta
- analgezice
- antiinflamatoare
- anti diareice
- sare
Alte precizari utile : In timpul unei calatorii, o parte din obiectele descrise aici pot fi purtate ( separat de cele din kit )in zone comode . De exemplu, pe o bucata de siret, la gat, se pot purta obiecte care se folosesc uzual sau a caror necesitate imediata impune accesul imediat ( bricheta mica, fluier, lanterna cu led ) . Pe breteaua rucsacului se poate fixa un pansament tampon, sau niste plasturi. Cativa conectori de plastic pentru fire electrice ( « soricei ») pot sta prinsi cu un elastic de o carabina pe exteriorul rucsacului sau in zona inferioara a bretelei.
Simpla posesie a kitului, nu asigura automat supravietuirea … cea mai importanta parte posibila a « kitului » este mintea, impreuna cu abilitatile si cunostintele acumulate si aplicate in timp. Capacitatea de adaptare, de luare a deciziei optime, de evaluare corecta a unei situatii poate de multe ori sa te fereasca de traversarea unei situatii potential periculoase …. unei situatii care sa-ti puna viata in pericol … situatia de a fi nevoie « sa supravietuiesti ».
Nu uita : Supravietuirea incepe cu " Prevenirea "
WOOD SPOON INSPIRED FROM NATURE
plimbare in zi de sarbatoare
Suntem in viata, avem mintea si trupul relativ sanatoase, e timp frumos si suntem si aproape de munte.
A dat Domnul de ne-am reintalnit.
Turnul Spart, straja Oltului
Turnul Spart, straja Oltului
Legendă, istorie şi aberaţie
Un merit are, din start, Turnul Spart din Valea Oltului. Este cel mai "legendar". Alura sa masivă, decorul în care se află şi faptul că arată mult mai vechi decât este de fapt, a făcut din el un fel de "ciucă a legendelor" şi a povestirilor pseudoistorice. A fost considerat, prin secolul al XIX-lea, turn roman, componentă a "Porţii lui Traian" sau "Poarta Romanilor", pentru că pe aici au trecut o parte a trupelor lui Traian când au invadat Dacia. însă această poveste romantică are meritul de a fi cel puţin pitorească şi cu ceva sămânţă de realitate: în defileul Oltului au existat castrele romane Arutela şi Caput Stenarum.
Dar Turnul Spart a reuşit, cel puţin în ultimii ani, să adune cele mai ulte informaţii care se bat cap în cap (dacă nu bat chiar câmpii), adevărul istoric – "subţire" şi el în materie de informaţii - lăsând locul unor eopoei demne de o nouă serie a Stăpânului Inelelor. Aflăm astfel că Turnul Spart sau Halberturm sau, dupe alte surse, Gebrochener Turm, a fost construit de.... daci (?!?) cu sclavi romani, că avea la subsol un întreg complex de tuneluri desigur secrete prin care dacii lui Decebal (evident!) loveau din spate trupele cotropitorilor romani care "zadarnic încercau aceştia să le dea de urmă, vitejii lui Decebal erau asemenea unor fantome ce răsăreau în diverse locuri, pentru ca, apoi, să dispară pe drumuri subpămîntene numai de ei ştiute". Am citat din povestea, pardon articolul publicat de pagina web "Vacanţe şi călătorii". Tot aici găsim şi povestea... spargerii turnului "Sfărâmat", cum este numit el: în 1438, de către turci. De ce l-or fi "sfărâmat" doar pe jumătate, aceasta nu se mai spune...
O descriere mai "cu picioarele pe pământ" o avem într-o ediţie din Dilema Veche, unde ni se spune că Turnul Spart a fost zidit în 1501 şi s-a prăbuşit parţial în 1533, din cauza unei revărsări a Oltului. Lucru plauzibil dar destul de nesigur, deoarece tocmai latura dinspre Olt a rămas întreagă.
Dincolo de speculaţii sau fantezii jurnalistico-romantice, fortificaţia de la Turnul Spart a fost ridicată, conform specialiştilor, în secolele XV-XVI, săpăturile arheologice efectuate aici în anul 1991 scoţând la iveală urme ale fortificaţiei medievale, ale clădirilor construite ulterior plus "evidenţierea unor nivele de arsură sau depuneri rezultate din inundaţii".
Turnul Spart a fost, clar, o fortiificaţie de graniţă şi un, în limbaj actual "Punct de control la trecerea frontierei" dintre Valahia şi Transilvania. Aşezat în aşa fel încât să controleze total drumul care trecea pe malul Oltului de la Câineni către Boiţa, ansamblul fortificaţiei mai era compus dintr-ul zid care pornea de pe coasta muntelui, cu un pasaj boltit la nivelul drumului şi prelungit dincolo de turn până în albia Oltului. Unele reconstituiri ne arată Turnul spart ca având la nivelul superior guri de păcură şi de tragere şi un acoperiş circular, iar zidul având doi contraforţi şi un drum de strajă.
Picturile şi desenele de epocă ni-l arată aproape în starea actuală, observându-se zidul care traversa vechiul drum (pictura lui Fr. Neuhauser) sau o construcţie cu un etaj, probabil punct de control dincoace de carantina care era la Râu Vadului. Era un loc de popas "peste noapte" pentru cei care mergeau spre Transilvania cu negustorie, pictura lui Neuhauser arărând chiar o "tabără" de acest gen cu oameni îmbrăcaţi în port românesc care au campat aici cu familie, cai şi vite.
Un supravieţuitor
Acum, din fortificaţia de graniţă de dincolo de Boiţa a rămas doar jumătatea de turn, cu faţa spre Olt, şi o urmă de zid pe coasta muntelui, la marginea şoselei care duce spre Râmnicu Vâlcea. Este relativ uşor de ajuns în preajma lui, treptele din zona podului peste pârâul Meghiş sau "devierea" care "întoarce" dinspre DN7 fiind accesibile şi pietonului, şi conducătorului auto. Un indicator confirmă că acest edificiu este monument istoric, iar o parcare mică poate ajuta pe cel de la volan să oprească fără a perturba traficul înnebunitor din zonă.
Dacă de pe drum turnul nu impresionează prea mult, apropierea de el îţi dă o altă viziune.
Ziduri groase, din piatră, pe alocuri, în zona deschiderilor, boltite cu cărămidă, ca şi la nivelul crenelurilor din partea superioară. Urme masive de bolţi, intrarea de la nivelul drumului de strajă de pe fosttul zid, sunt uşor de identificat, la fel ca şi urma zidului care "intra" în Olt. Deschiderile practicate în turn sunt boltire semicircular, iar o secţiune săpată în timpul cercetărilor arheologice de la 1991 este vizibilă şi acum. în jur, bucăţi de piatră şi cărămidă. Tencuiala de pe zidul dinspre Olt este în stare relativ bună.
Terenul este denivelat spre şosea, datorită lucrărilor de supraînălţare a ei din perioada comunistă, urme ale drumului vechi – resturile unui pod fiind încă vizibile.
Locul este şi acum unul de popas. Mulţimea de gunoaie, recipiente de băuturi de orice fel, urme de foc "de grătar" observându-se peset tot, chiar şi la baza zidului turnului.
Decorul mai este – să-i zicem – stricat şi de o grămadă de balast, rămăşiţă a unei probabile lucrări de protejare a zonei de inundaţii.
Un farmec aparte în are tocmai spărtura Turnului Spart. Este ca o secţiune practicată de un specialist, şi cu puţină fantezie, îţi poţi face idee despre cum arăta atunci când era funcţional şi îţi explică şi cauzele care au dus la inventarea atâtor legende despre el. în primul rând nu are eleganţa turnurilor cetăţii Sibiului. Este brut, în special din cauza materialului folosit, piatra. Este masiv, zidurile sunt groase, tocmai pentru a face faţă eventualelor inundaţii ale Oltului sau prăvălirilor de bolovani de pe coasta muntelui.
Se află – încă – într-un decor aparte, chiar romantic pe malul apei, mărginit de munţi împăduriţi. Şi totuşi, a fost doar o fortificaţie de graniţă.
Din nefericire, nu poţi "urca" în Turnul Spart decât dacă ai veleităţi de alpinist. Putem spune că este un supravieţuitor. A fost inundat, focurile făcute de trecători de-a lungul sutelor de ani de "trafic" l-au ars (masivitatea sa oferind şi protecţie împotriva veşnicului vânt care bate pe Valea Oltului, multele lurcări de extindere a drumului spre Sibiu au mai rupt din el şi din zidurile care erau aici. Totuşi, "Jumătatea de turn" este în picioare şi acum, după sute de ani.
Da, aparenţa de loc de netrecut încă se mai simte. Imaginaţi-vă ce simţea călătorul sau negustorul care trecea "graniţa" pe aici, ce sentiment de "pe aici nu trece nici musca". Totuşi, trecea. Paralel cu drumul de pe Valea Oltului, mai există un drum, vizibil şi azi. Porneşte de la Boiţa, o ia pieptiş peste munţi şi ocolea orive vamă: "drumul hoţilor", pe unde românii puteau trece nestingheriţi de vreun control sau de plătirea vreunei taxe.
Ce se mai poate face...
A avea pretenţia ca Turnul Spart să fie restaurat complet este o utopie. în primul rând pentru că nimeni nu ştie cum arăta înainte de a fi spart, iar reconstituirea a la turnurile de pe strada Cetăţii din Sibiu nu prea bate cu realitatea din teren aducânt aici ca argument urmele crenelurilor zidite şi aspectul turnului din seoclul al XIX-lea, din pictura lui Neuhauser. Totuşi, ar fi necesar urgent amplasarea undeva, a unei ghene de gunoi, pentru a nu da motiv excursionistului grataragiu să îşi lase resturile pe unde apucă. La fel, un panou explicativ dincolo de indicatorul că aici este un turn spart care e monument istoric ar fi binevenit, ca şi nişte minime lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, dat fiind că nivelul Oltului este la câţiva zeci de centimetri mai jos faţă de baza turnului. Ar fi bine şi ca istoricii -istorici să se mai coboare la nivelul omuluid e rând şi să publice monografii accesibile ca lectură, pentru a se contracara dacismele şi poveştile historic fantasy din publicaţiile gen "Vacanţe şi călătorii". Poate şi includerea într-un circuit turistic al cetăţilor de graniţă din zona Sibiului. Astfel, turnul poate fi salvat, dacă nu de "spargerea" şi celelilalte jumătăţi, măcar de uitare şi de mistificare.
Turnul Spart a fost martorul multor mişcări de oşti, de la expediţiile înspre şi dinspre Valahia, la luptele Primului Război Mondial. Pe lângă el au trecut ţărani, negustori, meşteşugari, nobili şi voievozi. A fost locul de unde se termina Transilvania şi începea Valahia. Cum şi de ce s-a spart, nu se ştie încă sau nu am aflat noi. Cert este că şi acum este mişcare pe lângă el, graţie şoselei. şi ar fi plăcut ca, atunci când treceţi pe aici, să faceţi un popas la Turnul Spart. Dacă se poate, fără bere la pet sau cutie aruncată pe jos şi fără grătar. Şi gândiţi-vă, călcaţi pe urmele străjilor care păzeau Transilvania, sau pe ale generaţiilor întregi de drumeţi care mergeau spre sau veneau dinspre Ardeal.
miercuri, 27 aprilie 2011
EXCLUSIV ProTV i-a schimbat piesa lui Narcis cu doua zile inainte de finala
EXCLUSIV ProTV i-a schimbat piesa lui Narcis cu doua zile inainte de finala
- Profesoara de canto Claudia Vasilache: "Consider acest concurs un fake" – ProTV a decis schimbarea piesei lui Narcis Iustin Ianau, cu doua zile inainte de finala Bacauanul "cu vocea de inger", cum a fost numit Narcis Iustin Ianau de telespectatorii emisiunii "Românii au talent", a iesit pe locul II in finala acestei competitii. Rezultatul anuntat de ProTV a stirnit o revolta pe internet, publicul fiind dezamagit ca baiatul cu voce de contratenor, un talent rar intilnit, remarcat la nivel international, a fost detronat de un rapper cu prestatie obisnuita. Claudia Vasilache, profesoara de canto a bacauanului, la Liceul de Arta "George Apostu", merge si mai departe si spune ca in opinia sa rezultatul concursului este un fals. "A avut o interpretare neasteptat de buna, chiar daca se vedea ca este o lucrare cruda, neasezata. Mi-a placut foarte mult si mimica lui, el a interpretat o lucrare dramatica si a si jucat putin, a fost mult peste nivelul lui ceea ce a facut si s-a descurcat foarte bine. Bravo lui! Din punctul meu de vedere, vorbesc ca spectator, concursul este un fake, atit timp cit nu mi-a aratat nimeni cite voturi si ce mesaje s-au primit din partea publicului", a declarat Claudia Vasilache. Intr-un clasament imaginat de profesoara bacauana, Narcis ar fi trebuit sa se afle pe primul loc, urmat, de Valentin Dinu, si Cristina si Alina sau Ballance, pe locul III. "Mi-a fost schimbata piesa" Elevul bacauan clasat pe locul II la concursul "Românii au talent" a dezvaluit ca producatorii emisiunii au decis cu doua zile inainte de finala sa-i schimbe piesa pe care urma s-o interpreteze. Narcis pregatise pentru ultima sa aparitia in fata publicului acestei competitii a talentelor o arie din "Lucia Di Lammermoorr", pe care o cinta si contratenorulu rus Vitas, precum si "Lie, Ciocirlie", cunoscutul cintec al Mariei Ciobanu. Bacauanul a fost, insa, nevoit sa interpreteze un fragment din "Fantoma de la Opera", pregatit cu foarte putin timp inainte de finala. "Prestatia mea nu a fost foarte buna, pentru ca n-am stiut piesa cum trebuie, mi-a fost schimbata cu doua zile inainte. Am fost la o profesoara din Bucuresti, pentru ca mi-au spus de la ProTV ca nu sint bune piesele alese de mine si de profesoara din Bacau. A fost din scurt, de aceea am avut in emisiune niste momente in care nu am cintat foarte bine", a spus Narcis Iustin Ianau. Profesoara Claudia Vasilache este de parere ca piesa a fost schimbata din cauza dimensiunii, "Lucia Di Lammermoorr" avind 3 minute si 16 secunde, in timp ce ProTV-ul a limitat aparitiile la doua minute. Bacauanul a marturisit ca nu se astepta sa cistige pentru ca semnalele primite pe internet l-au avertizat ca majoritatea românilor nu apreciaza talentul sau. "Eram sigur ca nu voi cistiga, din cauza mentalitatii românilor. Nu asculta foarte multa lume muzica clasica, iar eu asta am cintat in concurs", a mai spus tinarul contratenor bacauan. La Bucuresti, alaturi de el in sala de spectacol au fost prezenti parintii si fratele sau. Narcis Iustin Ianau se va intoarce acum la viata lui obisnuita. Chiar daca a primit numeroase oferte de studii si impresariat din Germania, Franta si Italia, el va continua sa studieze la Liceul de Arta "George Apostu", din Bacau, pentru ca nu are bani sa plece peste hotare si nici timp, in opinia lui, sa deprinda o limba straina suficient de repede pentru a se adapta din mers schimbarii. Scoala de soferi, pe gratis Gioni Popa, patronul Scolii de soferi Smart Drive din Bacau, a decis sa-i ofere lui Narcis scolarizare gratuita pentru obtinerea permisului de conducere la categoria B1 (masini cu capacitate cilindrica pina in 500 centimetri cubi). "Pentru ca are 16 ani ii ofer posibilitatea sa faca gratis scoala de soferi pentru aceasta categorie, urmind ca atunci cind va implini 18 ani sa-i ofer scolarizare gratuita si pentru categoria B", a declarat Gioni Popa. |
30 Comentarii la "EXCLUSIV ProTV i-a schimbat piesa lui Narcis cu doua zile inainte de finala"
Studiu: Tinerii sunt defensivi cu adulţii din jurul lor
Studiu: Tinerii sunt defensivi cu adulţii din jurul lor
Psihologii susţin că tinerii nu comunică, în special cu adulţii, pentru că nu au... exerciţiu. Pentru că nu ştiu exact ce trebuie să spună şi ce nu, tinerii preferă să nu-i contrazică pe adulţii din jurul lor pentru a nu crea conflicte.
O treime dintre elevi au o atitudine defensivă faţă de profesori şi părinţi, sunt însă în ofensivă faţă de colegii sau prietenii lor. Răspund violenţei prin violenţă şi sunt individualişti.
În acelaşi timp, jumătate dintre elevi consideră că profesorii lor regretă perioada comunistă. Au ajuns la concluzia asta pentru că nu reuşesc să se înţeleagă deloc cu ei. Elevii nu se simt ascultaţi şi prin urmare comunicarea este defectoasă.
Din studiul realizat în cadrul programului "Tineri în interacţiune" la Colegiul Naţional "I.L.Caragiale", Liceul Teoretic "Al.I.Cuza" şi Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" mai rezultă faptul că la adolescenţi se observă şi perpetuarea unor stereotipuri. Majoritatea crede că bărbaţii trebuie să aibă iniţiativă, să fie competitivi şi predispuşi către agresivitatea. Femeia însă trebuie să fie docilă.
Programul "Tineri în Interacţiune" a fost demarat în anul 2007. Urmăreşte să-i ajute pe tineri să facă faţă mai bine provocărilor în relaţiile sociale şi personale.
VIAȚA INFRACȚIONALĂ A LUI RONTZI
http://www.rontzi.ro/viata-infractionala-a-lui-rontzi
VIAȚA INFRACȚIONALĂ A LUI RONTZI
Motto: Pe mine mă reclamă copiii problemă
Deunăzi a fost ziua de naștere a lui Ardeleanu Andrei Georgian. Așadar mare petrecere mare la grădiniță. Rontzilul a făcut pregătiri serioase, i-a făcut și o felicitare pe care a executat-o personal sub atenta mea supraveghere . Am cumpărat și cadou și ne-am înființat la grădiniță. Andrei Ardeleanu Georgian, de cum a apărut, s-a repezit la Rontzi și s-au îmbrățișat cu foc, și-au declarat unul altuia sentimentele, iar sărbătoritul s-a declarat mulțumit de cadoul primit.
Când am mers să îmi recuperez gărgărița de la petrecere, fiica mea mi-a povestit o întâmplare interesantă și cam încurcată. Că cică una dintre fetițe i-a dat fiicei mele o palmă în cap. Ardeleanu Andrei Georgian a sărit de grabă în apărarea febleței sale, adică în apărarea onoarei fetiței mele și a împins-o pe atacatoare. Rontzi mi-a povestit intrigată că mama lui Andrei i-a executat o palmă la fund fiicei mele și și-a zgâlțâit propriul copil. Indignată de atitudinea mamei lui Andrei, am sărit imediat: "Și tu cum ai reacționat, Rotnzi?". "Păi, mami, i-am zis: Femeie, ești normală la cap? Bate-ți copilul tău, nu pe mine". Tavanul, cerul și toate constelațiile s-au prăbușit în capul meu. "Și mama lui Ardeleanu Andrei Georgian ce a zis?". "Nimic, ce să mai zică?". Aici Rontzi avea dreptate. Ce să mai zici când 102 centimetri te pun la punct în modul cel mai corect posibil?!?!?! Până la urmă am apreciat faptul că fetița mea a reacționat la o asemenea atitudine și nu am mai făcut niciun fel de investigații sau comentarii asupra întâmplării.
Dar "jocurile" lor nu s-au oprit aici. Nu au trecut bine nici două, trei zile și conflictele au reapărut mai intense ca niciodată. Într-o zi nefastă, fiica mea s-a luat la harță cu Ardeleanu Andrei Georgian, din acest conflict rezultând victime colaterale și alți copii. Andrei a ciupit-o și a tras-o de păr pe Rontzi, ea l-a mușcat și l-a zgâriat pe ureche. Când am mers să iau gărgărița de la grădiniță, am găsit-o în poziția de foarte foarte ghiocel, semn că se căia foarte tare de tot ce făcuse. Miss ne-a povestit toată tărășenia și mi-a mai spus că fetiței mele îi păruse sincer rău, își ceruse scuze tuturor, inclusiv educatoarei, directoarei și bineînțeles că și lui Ardeleanu Andrei Georgian, care însă nu o iertase. Am promis solemn tuturor că voi lua măsuri, voi discuta cu gărgărița acasă și voi dezamorsa bomba cu ceas.
Aflată la bunici în acea după-amiază, Rontzi a avut o discuție și cu Mircea care a sfătuit-o să îl ocolească pe Ardeleanu Andrei Georgian: "Când îl vezi, te duci mai încolo, te îndepărtezi, înțelegi?", s-a străduit Mircea să îi explice fiicei mele conceptul de a evita pe cineva. Rontzi nu a stat mult pe gânduri și l-a liniștit pe frățioru' că a înțeles exact ce voia să spună:"Am înțeles, Mircea, stai liniștit, îl ignor". Unchiul magic a rămas impresionat de profunzimea celor 102 centimetri și a considerat că a făcut totul ca să o așeze pe Rontzi pe calea cea dreaptă.
Seara a urmat discuția cu mine în care i-am explicat că ea e o prințesă și că nu trebuie să se comporte ca un golan, că e urât să muști, să zgârii, bla, bla, bla. Dar Rontzi repeta până la exasperare: "Nu înțelegi că el m-a ciupit rău de tot și m-a tras de păr????". Am înțeles că adevărul se află ca de obicei la mijloc și că Rontzi se simțea oarecum nedreptățită. Am rugat-o să fie ea cea care să aplaneze conflictul și am asigurat-o că eu am totală încredere în ea că va reuși și că se va comporta impecabil. Rontzi și-a înfipt privirea adâncă în fruntea mea preocupată și mi-a oferit lovitura de grație: "Mami, stai liniștită, am puterea să fac asta, bine?". Cu această replică, am considerat că deveneam penibilă în insistențele mele. Rontzi înțelesese foarte bine situația.
Astăzi am mers la grădiniță și m-am confruntat cu o nouă problemă. Am găsit-o pe Rontzi împreună cu miss numărând: "Unu, doi, trei…. ". "Ce faci, gărgă?". "Miss mi-a zâmbit ștrengărește: "Învățăm să controlăm furia". Rontzi a sărit veselă de pe bancă: "Uite, mami, când mă apucă nervii, trebuie să încep să număr. Până la 5 și apoi mă liniștesc. " "Și funcționează?", am întrebat eu curioasă și dornică să învăț și eu miraculosul leac împotriva furiei."Gărgărița a sărit în sus de bucurie: "Sigur, daaaaaaaaaaa. Uneori e nevoie să număr și până la zece, dar funcționează!!!". Miss și-a dres apoi glasul și m-a înștiințat: "Știți, astăzi a venit la grădiniță mama lui Ardeleanu Andrei Georgian și v-a reclamat la directoare, că Rontzi l-a zgâriat foarte rău și că dacă se mai întâmplă, va fi mare scandal". Vestea m-a izbit ca tsunamiul din Japonia. Rontzi a făcut ochii mari și i-au dat lacrimile: "Mami, de ce m-a reclamat??? Eu astăzi m-am împăcat cu Ardeleanu Andrei Georgian. Am cântat și împăcare, împăcare fără nicio supărare, bine? Și el a zis: Te-am iertat. De ce, mami, m-a reclamat? De ce?". Am bălmăjit ceva și am ieșit pe poarta grădiniței. În drum spre casă Rontzi și-a pus o nouă problemă neașteptată: "Mami, mama lui Ardeleanu Andrei Georgian m-a reclamat la poliție și mă vor aresta?". Două ore i-am tot explicat lui Rontzi că nu are nicio legătură cu poliția și nu am reușit să depistez de unde i-a venit ciudata idee.
Concluzie: Eu niciodată nu m-am băgat în conflictele dintre Rontzi și alți copii. Aș fi intervenit, doar dacă aș fi fost de față și asta ca să dezamorsez cearta. Nici de acum înainte nu am de gând să reacționez în vreun fel. Singurul mod în care consider că este oportun să acționez este acela prin care să îi ofer fiicei mele instrumentele și pârghiile prin care ea însăși să poată ști cum să își gestioneze problemele și conflictele în relațiile interumane.
În altă ordine de idei oamenii legii au demarat foarte probabil o anchetă. Vă vom ține la curent . Vine poliția…
Vezi si:
http://www.rontzi.ro/lectia-de-intelepciune
deci pentru tot talentul si munca sa,copilul asta s-a ales cu o scolarizare auto gratuita? Cand a aparut pe scena s-a spus ca vocea lui este ceva f rar si evident talentul sau era deosebit. Atunci cum dracu de a pierdut in fata unui rappan (sau rapper?) . Dar fiind in Romania,nu as fi fost surprins nici daca pierdea in fata unui tigan ce canta niste manele bocitoare… Cine naiba sa aprecieze vocea lui cand tara asta e plina de manelisti,de cocalari inculti si curve de cele mai ieftine?
Rusine protv! Asta dovedeste ca Romanii au talent la falsuri
rusine protv ti-ai batut joc de acest copil ,ai sustinut un reeaper de cartie ,rusine ,de azi am decis sa nu m-ai vizionez romanii au talent sau dansez pt tine pt ca sunteti niste falsi……….rusineeeeeeeeeeeeeee protv
Referitor la oferta scolii "SMART DRIVE" Este prea putin intr-adevar, dar este un inceput.
Acum o scolarizare pentru B1, apoi pentru B, intentionam sa oferim si un curs de limba engleza gratuit. Din punctul meu de vedere acest baiat are un talent deosebit,
Sa lasam manelele pentru cei care vor sa le savureze.
Acest tinar merita sustinerea noastra.
Va rog sa veniti si cu alte oferte, sa contribuim la succesul unui mare talent.
ALTE OFERTE !!!!!
Va marturisesc ca nu am stiut ca acest baiat minunat este din bacau,
am aflat aseara la PRO TV, Sa incercam sa vedem partea frumoasa a acestui episod.
EL(NARCIS) ESTE UN MARE CASTIGATOR,
Ma scuzati dar melodia lui Adrian Tutu are 3 min . cum se poate una ca asta .PROTV …………………………….
SA VA FIE RUSINE.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUSINE !RUSINEEEEE!!!!!!!!!
Din punctul meu de vedere s-a votat povestea, sau poate s-a aranjat astfel incat Adrian Tutu sa castige, deoarece avea nevoie mai mare de acei bani si in plus, poate fi considerat un model de urmat pentru altii ca el. Eu spun sa nu mai fiti atat de suparati, deoarece in viata de multe ori nu castiga cel mai bun, iar in acest caz chiar nu e atat de important. Narcis s-a facut remarcat, talentul sau a putut fi apreciat de toti spectatorii emisiunii, si pentru multi el este adevaratul castigator, deci ce mai conteaza un premiu? Cat priveste partea financiara, talentul lui Narcis a fost cel mai special din concurs, si daca va sti cum sa-l promoveze, suma aferenta marelui premiu ar fi o nimica toata. In timp cred ca Narcis sau trupa Balance spre exemplu, vor avea mai multe aparitii la emisiuni televizate, pe scena, la diferite evenimente, fata de castigator. Poate rezultatul e totusi bun.
si de ce ar putea crede cineva ca un talent real ca al lui Ianau ar putea fi mediatizat de vreo televiziune romana…Pai,cum asa?!…televiziunile fac rating cu ce se vinde,nu cu ce e mai bun in lume…si cum in Romania valoarea nu mai este apreciata,am ajuns sa promovam pe neica NIMENI cu o poveste interesanta de viata dar nu se stie cat de reala dar cu un talent inexistent.
Bravo Narcis, ai pierdut o bătălie, dar nu și războiul. Nu te lăsa dezamăgit
Este frustrant ca se transforma un concurs de talente in concurs de plangaciosi! Manipularea, bat-o vina!
Toti romanii culti il apreciaza. pe Narcis. Poate ca lovitura aceasta cumplita il va impulsiona pe acest copil magnific.- — Adrian Tutu a fost votat de pitipoancele-maneliste care au umplut Romania; melodia lui Narcis nu a fost bine aleasa trebuia ceva care sa fie accesibil tuturor categoriilor de oameni, la semifinale piesa cintata de el a fost super ok asta din finala nu prea a fost bine aleasa. Se stie ca atunci cind poporul e pus sa voteze, trebuie "un ceva" care sa fie pe placul TUTUROR. In caz contrar, va cistiga un milog asa cum a cistigat acum un derbedeu de cartier. Romania e sub dominatie manelista – viitorul nostru sunt acesti tineri votanti -alalfabeti…
Si totusi scalambaielile lui Adrian Tutu au durat 3 minute, asa ca logica Pro tv.-ului de a-i schimba piesa fiindca dureaza 3 minute, nu are decit o logica: nu trebuia sa cistige Narcis; vad ca in clipurile publicitare de la Cosmote deja a aparut acel derbedeu; s-au gindit poate ca daca ar fi cistigat Narcis nu ar fi dat bine in clipurile lor cu piese din opera.
Bravo Narcis! Pt noi tu ai castigat ! Invata din toate astea ca viata este o afacere, iar pt tziganii din Bucale e chiar normal ce au facut ! Emisiunea tziganului de A Sarbu ar fi trebuit sa fie : "Romanii au talent la bocit" si atunci merita sa castige rapperul ala orfan! Sunt multi orfani cu povesti mai groaznice decat ala in tara asta, dar oare cati au "talent"? Vorba unui amic: si eu daca dau pe gat 3 pahare de tuica de prune cant si dansez mai fain ca rapperul ala!
Narcis, un roman cu adevarat talentat si cu o voce de aur. Pacat ca PROTV s-a pretat la asa ceva. Nu cred ca vor iesi cu un comunicat de presa legat de acest subiect. Si Ombladon a contestat in felul sau pe cel care a castigat concursul.
Mult succes pe mai departe.
Asa cum totul este pe bani in tara asta si Pro-tv si-a aratat acum interesul comercial. Cu acel repar'as, scot 3- cd-uri si cumpara pustii in draci; ei au mers pe un castigator de pe urma caruia sa incaseze din drepturile de autor sa-si recupereze investitia. Daca a fost asa imi pare rau pt ei, cred ca au mers gresit,pentru ca Ianau are mai multe sanse de castig dar in timp, nu pe un termen scurt!
Sa le fie rusine producatorilor si PROTV , pentru ca au aranjat voturile sau ce dracu au facut, au stricat toata emisiunea cu castigatoul lor de 2 bani. Narcis este pe locul unu, fara doar si poate. Mai bine lasati-va pagubasi si nu mai faceti inca o editie, lasa-tine in pace nesimtitilor. Ca numai cu hotii umblati si cu aranjamente. Nimeni nu mai e cinstit in tara asta? Rusineee…
OTV speculeaza
Atat cat am avut rabdare, doar cateva minute, aseara am ascultat si opinia OTV, apropo de emisiunea "Romanii au talent", de la PROtv. Daca e sa ne luam dupa acest canal si patronul lui, Ţuţu a exprimat, in prestaţia sa, programul Partidului Poporului si de aceea a şi fost votat de foarte multi telespectatori OTV-isti.
Mai, sa fie! Ca sa vedeti cine l-a facut "vedeta" pe Ţuţu! Telespectatorii OTV…
Logica de Garcea Aseara, la Realitatea tv, Mugur Mihaescu, cel care pentru telespectatori se identifica cu militianul Garcea si Leana lui Pârţag, intrebat fiind ce parere are despre finala "Romanii au talent", emisiune promovata de OTV, a raspuns candid si fara sa clipeasca: Pai, şi-asa statul roman nu face nimic pentru orfani. PROtv a facut foarte bine dandu-i premiul lui Ţuţu.
Nimic despre valoare, despre talent.
Daca as fi fost eu in studiou, l-as fi intrebet pe Mugur Mihaescu, in ce fel a rezolvat PROtv problema orfanilor din Romania premiind un caz social si nu un talent autentic?
Voi nu intelegeti ca emisiunea se cheama ROMANII AU ORFANI? Au gresit aia titlul. Nu are nicio legatura cu talentul emisiunea aia de rahat de la o televiziune de rahat ca protv
Înţeleg că s-a ales piesa cealaltă, ca să se încadreze în două minute. Ca să vezi! Dar "soţii-titirez", cum bine i-a numit cineva pe un alt site, care n-aveau ce căuta nici în semifinală, AU PUTUT FI LĂSAŢI SĂ SE-NVÂRTĂ cât i-au ţinut picioarele, mult peste două minute! De parcă acolo era vorba de vreo performanţă pentru Guiness Book…
Să fim serioşi! Eu cred că Narcis, repetând pentru piesa cântată şi de Vitas, I-A SPERIAT EFECTIV PE CEI DE LA PRO, care aveau de scos un "câştigător": pe Ţuţu. Cred că Narcis strălucea la repetiţii şi nu mai reuşeau ăştia, cu toate steagurile ( !! ) lor, să mai creeze acea atmosferă de mare fâs pentru rapperul milog. Pentru că dacă voiau, îl ajutau pe Adrian şi altfel, nu foloseau un concurs care trebuia să fie de talente, şi nu de cazuri sociale. Dar ei aşa ştiu, la fel ca la "Dansez…", să-i aducă pe scenă pe bieţii oameni şă se comporte, până la urmă, sub demnitatea lor, pentru a avea ProTv RATING.
Încă un lucru: sper că Narcis a cântat luni pentru ultima oară, gratis. Sper ca de-acum să deschidă gura să cânte NUMAI PE BANI MULŢI!
E mare pacat ca nu se gasesc sponsori pentru studii afara. Profesorii lui ar trebui sa-i vrea cu adevarat binele si sa-l incurajeze sa plece in tari cu traditie in muzica clasica.
Cu norocul nu te intalnesti des in viata.
S-ar putea implica primaria Bacaului sau Biserica. Succes Narcis!
Dupa podiumul acelui fake,ca nu-i pot zice concurs,se vede inca odata daca mai era necesar,ca exista doua Romanii,una culta,educata,cu bun simt si una de doi bani.Cea de doi bani are mai multi locuitori….
O mare cacialma .Pacat ca am pierdut atata timp sa vad o bazaconie .Copilul asta (IUSTIN ) are talent din nastere dar nu s-a nascut in tara care trebuie.Si PRO TV RUSIIIIIIIIIINEEEEEE .NU MA UIT NICI MACAR SA VAD CAT E CEASU DE ACUM IN COLO.VA-TI BATUT JOC DE UN COPIL MINUNAT .RUSINE DE O MIE DE ORI
Bravo Ziarul de Bacau,puneti numai mesajele care sunt pro Ianau,am trimis doua mesaje si nici unul nu a fost postat,Ianau nu merita premiul,vocea lui este in schimbare,daca e pe merit adevarat nici Tutu dar Dinu Valentin era cel mai indreptatit
Adevaratul castigator este tot tu, Narcis. Ai in fata un viitor cu adevarat stralucit si sunt sigur ca vei reusi profesional si, bineinteles, material. Pe cand castigatorul marelui premiu va ramane DOAR cu banii …
Pentru "eu": nu publicam mesajele injurioase. Asta ca sa stii pe viitor.
bravo narcis! rusine pro tv
Daca Costel Busuioc ar fi concurat in Romania ar fi pierdut !
Narcis trebuie sa stie ca oamenii de talent nu au loc – si nici ce cauta – in Romania ! Ma mir cum patronul de la PROTV nu ofera o bursa de studii lui Narcis. Chiar nu e constient de faptul ca credibilitatea postului este serios afectata, tocmai in fata telespectatorilor de calitate, care in loc sa se uite la "Surprize Surprize" se uitau la Protv ! Este inca o dovada ca critica mea este justa !De ce nu s-a blocat votul multiplu ?