joi, 22 ianuarie 2009

Break News: Am gasit statuia diparuta “Copilul cu flaut”

Cu acordul lui Calin, redam aici intreaga poveste a statuii, inistind sa ctiti si eseul scris de parintele Visan Tiberiu-Ioan, o preafrumoasa pledoarie pentru micul Peter Pan.

Am gasit statuia diparuta “Copilul cu flaut”

Posted: January 22nd, 2009 under Sibiu.
Tags: , , ,
Copilul cu flaut
Copilul cu flaut
Acum cateva zile Radu de la Cercetasii Sibieni m-a anuntat de o postare a sa pe blog. El a vazut un reportaj pe Antena 3 despre cateva statui uitate in curte la Fondul Plastic in Bucuresti. Privirea i-a fost atrasa de o statuie a copilariei noastre din Parcul Sub Arini: Copilul cu flaut (vezi foto captura Antena 3). Parea a fi aceea statuie, dar nu era sigur. Asa ca m-a mandatat pe mine sa cercetez cazul. Zis si facut!
Am cautat pe net, am postat aici pe blog, am dat telefoane, am vorbit cu experti si in sfarsit am un verdict: statuia de la Bucuresti este cea disparuta din Parcul Sub Arini, deci apartine de drept domeniului public Sibiu si trebuie ca Primaria Sibiu sa faca demersurile pentru a o recupera.

Dar un pic de istorie. Un sculptor sas Kurtfritz Handel a realizat se pare in 1967, la terminarea facultatii, aceasta statuie in bronz amplasata in parcul Sub Arini din Sibiu. Autorul nascut la Ramnicu Valcea in 1941 a studiat la Cluj si apoi a lucrat la Sibiu pana in 1985 ca artist plastic independent. In 1985 a emigrat in Germania unde si-a continuat cu brio activitatea artistica. Am descoperit site-ul autorului acestei statui si i-am trimis un email, dar deocamdata nu am primit raspuns. Poate cineva il suna pentru ca se pare are inca unele relatii cu Sibiul deoarece in 2007 a realizat o expozitie la Biserica Evanghelica din Sibiu in cadrul programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana.
statuie-poza-veche
statuie-poza-veche
Am avut noroc si sa primesc o fotografie de acum 20 de ani de la un amic care arata statuia in forma ei fara flaut, dar inca in parcul Sub Arini din Sibiu (vezi foto alb-negru). Expertii intrebati nu erau siguri daca statuia de la Bucuresti e aceeasi cu cea din Sibiu, dar poza alb-negru confirma ca e una si aceeasi! Am gasit statuia ratacita!
Scurta istorie a statuii
Dupa ce a fost amplasat in Parcul Sub Arini in 1967, statuia a ramas acolo si a incantat trecatorii. Langa cupola, pe malul paraului…. Apoi la finele anilor 80 flautul a disparut, iar intre 1990-1992 statuia a disparut cu totul. Ciudat e ca cei de la Directia de Patrimoniu Sibiu nu stiu in ce conditii a disparut statuia. Ea era in patrimoniul Primariei Sibiu. Un preot care a studiat teologia la Sibiu in anii 70 i-a dedicat acestei statui un eseu. Un eseu care exprima foarte bine drama statuii ca drama a umanitatii la romani.
Multumiri
Am condus aceasta investigatie la cererea lui Radu Serban care a vazut documentarul la Antena 3. Ii multumesc lui si celor care au sprijinit aceasta cercetare: Razvan Pop (expert in Sibiu) si Octavian Repede (care ne-a furnizat poza document). Predam stafeta Primariei Sibiu pe care o voi anunta printr-o adresa oficiala electronica despre descoperirea noastra in speranta ca va face demersurile necesare pentru recuperarea statuii “Copilul cu flaut”.
Calin Blaga

Related Posts:

  • PROVOCARE: Cautam Statuia cu flaut



  • 1 Comment »

    1. Caline iti multumesc! Stiam ca ma pot baza pe tine cind e vorba de a descoperi ceva :). Ca o dorinta, mi-ar face o mare placere ca, dupa recuperare si reinzestrare cu un flaut (poate fi si adevarat) :) sa fie amplasata in fata Salii Thalia. Am urmatoarela argumente: 1) ar bucura privirile vizitatorilor Sibiului si binenteles ale sibienilor 2) ar da plus de valoare Filarmonicii, care are sediul in Sala Thalia 3) ar fi protejata de vandalism fiind supravegheata printr-o camera web care e amplasata exact acolo, pe Cetatii 4) Copilul cu Flaut nu ar mai fi asa de singurel si a putea forma gustul pentru frumos multor generatii de-acum incolo (e o statuie foarte reusita, are niste degete care parca acum apasa pe orifciile flautului, parca sint vii!) :). Imi impartasiti propunerea? Inca odata mii de multumiri, chiar mi-ai facut o bucurie, poate unica prin oceanul de tristete in care navighez. RS
      Comment by scouts.ro — 22 January 2009 @ 8:07 pm

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Comentariile sint moderate!

    ShareThis

    Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
    Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

    Publicitate

    sigur.info-internet mai sigur pentru copii

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails
    what is my ip address?