Codul montan norvegian si Lista echipament de ascensiune, vara
17/06/2008 de cercetasii
La cererea publicului, am tradus, asa cum m-am priceput materialul norvegian publicat cu ceva vreme in urma tot aici pe blog … nu se accepta critici, VOI trebuia sa il traduceti, eu nu ma pricep la engleza!!!!!
Codul montan norvegian
(traducere neoficiala RMS) http://www.turistforeningen.no/english/article.php?ar_id=7090&fo_id=3622
Codul montan norvegian are menirea de a iti asigura tie securitatea si sanatatea.
Fii pregatit oricind (gata oricind)
Trebuie sa fii suficient de experimentat si in forma pentru tura pe care intentionezi sa o faci. Practica ascensiuni sau schi departe de poteci si drumuri, chiar si in conditii proaste. Astfel vei dobindi experienta necesara turelor in muntii inalti. Antrenamentul tau psihic si fizic, experienta si echipamentul determina in mod esential durata unei ture.
Lasa vorba despre trseul pe care il vei parcurge
Multe cabane si refugii au registre de tura unde poti scrie ruta pe care intentionezi sa o parcurgi (poti scrie si lasa si acasa itinerariul). In caz de necesitate, detaliile pe care le-ai lasat vor ajuta echipa Salvamont sa te gaseasca. Oricum, cea mai buna pavaza este sa iti planifici cu atentie tura pentru a nu fi nevoit sa fii salvat de altii.
Fii la curent cu starea vremii
Un bun dicton spune ca intotdeauna trebuie sa fii informat cind vine vremea rea si nu cind vine vremea buna. Tu trebuie sa fii pregatit intotdeauna pentru vreme rea. Chiar si un vinticel daca se combina cu chiciura sau grindina poate produce inghet. Buletinele despre starea vremii de regula nu dau detalii pentru vremea la munte. De aceea, e greu de prevazut starea vremii la munte, si dealtfel ea se poate schimba fulgerator, deci tu trebuie sa poti sa te adaptezi schimbarilor ei.
Fii echipat pentru vreme rea si inghet
Intotdeauna sa porti in rucsac echipament de munte corespunzator. Puneputin mai multe haine daca vezi ca se apropie vreme rea sau temeperatura scade. Un hanorac suficient de larg, pantaloni lungi rezistenti la vint, haine prin care nu trece vintul, caciulita calduroasa formeaza un bun strat protector exterior. Imbraca-le imediat cind trebuie. Stai cu spatele in vint, protejeaza-i si ajuta-i pe colegii tai sa isi imbrace echipamentul. Poti folosi si o folie de supravietuire la nevoie pentru o protectie suplimentara.
Invata de la localnici
Localnicii iti pot povesti despre culoare de avalansa, despre vint, zapada si cele mai bune variante de traseu.
Utilizeaza harta si busola
Intotdeauna sa ai la tine si sa cunosti folosirea hartii si busolei. Inante de a pleca studierea hartii si a traseului de urmat este baza unei ture reusite. Urmeaza/consulta harta chiar si atunci cind vizibilitatea si vremea este perfecta, astfel vei stii in fiecare clipa unde te afli. Cind vizibilitatea se deterioreaza va fi mai dificil sa itid etermini pozitia. Citeste harta pe masura ce parcurgi traseul si ia notite/retine punctle pe care le recunosti in teren. Bazeaza-te pe busola. Sa ai o folie protectoare in care sa tii harta. Urmareste sa ajungi dintr-un punct cunoscut de pe harta in alt punct cunoscut, ajutindu-te de busola.
Nu pleca singur
Daca mergi singur, nu e nimeni care sa iti dea primul ajutor sau sa cheme serviciul Salvamont in caz de necesitate. Insa nici in numarul mare de coechipieri nu sta siguranta. Nu e recomandabila o echipa pre amare, mai ales daca membrii ei nu au acelasi grad de experienta montana. O echipa niciodata nu e mai puternica decit cel mai slab membru al ei!!!!
Intoarce-te in timp suficient, lasa-ti timp de rezerva. O retragere rezonabila nu e motiv de rusine.
Daca vremea se deterioreaza si realizezi ca planul tau nu isi atinge scopul, gindeste-te bine si intoarce-te!. Nu incerca sa sfidezi vremea si sa risti viata altora pentru a te salva. Daca iti schimbi planul, asigura-te ca informezi cabana/prietenii de la camp care te asteapta. Daca trebuie sa pleci la drum pe vreme schimbatoare, nesigura, mergi impotriva vintului. Astfel iti va fi mai usor sa te retragi daca va fi nevoie.
Conserva-ti energia si construieste un adapost in zapada la nevoie
Cu cit vintul e mai puternic, cu atit tura e mai aspra. Urmeaza viteza celui mai slab membru al echipei pentru a evita transpiratia. Daca mergi in monom, intoarce-te deseori, ca sa vezi daca ceilalti te urmeaza, mai ales pe vreme rea cind nu le auzi vocile. Aminteste-ti sa mininci si sa bei apa frecvent. Activitatea fizica mareste nevoie organismului pentru lichide, cu toate ca tu nu simti setea. Mincare si lichide insuficiente duc la letargie si descurajare. Porneste sa construiesti un adapost in zapada inainte de a fi epuizat. Citeva ore sint suficiente pentru a construi un adapost in zapada. Daca ai timp si energie suficiente, fa chiar exercitii de constuire a unui adapost, experienta capatata este inestimabila. O folie de supravietuire poate sa te ajute sa improvizezi un adapost de urgenta.
http://www.turistforeningen.no/english/article.php?ar_id=7093&fo_id=3622
Lista echipament de ascensiune, vara
Sugeram sa purtati urmatorul echipament atunci cind urcati pe munte.
Imbracaminte
Lenjerie de corp din lina sau material sintetic special.
Sosete de lina/rezerve
Hanorac de vint/jacheta pentru orice vreme
Pantaloni de munte
Tricou sau bluza subtire din lina sau material sintetic (fleece)
Ghete
Rucsac
In bagaj sau buzunare
Haina de ploaie/pelerina
Pantaloni de ploaie (suprapantaloni de fis)
Sapca
Esarfa cercetas/bandana
Manusi
Pulover/polartec, lina sau fleece
Chiloti
Pantaloni scurti
Tricouri
Sac de dormit
Trusa de prim ajutor
Tenisi/adidasi pentru cabana
Lenjerie de corp de schimb (chiloti, tricou, sosete)
Trening (optional)
Trusa de toaleta (sapun, sampon, aparat ras, perie si pasta de dinti)
Prosop
Hirtie igienica
Crema contra arsurilor solare
Ochelarid e soare
Spray antitintari
Harta si busola
Carnet si pix, husa pentru harta
Cutit/tacimuri
Chibrituri
Frontala
Pachet cu mincare
Bidon de apa
Mincare energizanta in caz de necesitate
Bani
Cheile
Buletin/carnet de elev
Greutate totala: 7 – 12 kg.
Pentru dormit in cort mai este nevoie:
Sac de dormit
Izopren
Set de gatit (oala, burete, detergent)
Combustibil
Mincare
Cana
Farfurie si tacim
Cort
Sapun spalat rufe
Telefon mobil
Greutate totala 16 – 20 kg pentru camping
Alte echipamente utile
Aparat foto si acumulatori
Xerox dupa mersul trenurilor
Ochelari
Medicamente
Bilete
GPS
Luminari rotunde
Uniforma scout
Sfori/cordelina/ace, ata, sirma
Oops, pe-astea le-am uitat in lista:
……………………………………………………………
……………………………………………………………
……………………………………………………………
……………………………………………………………
……………………………………………………………
……………………………………………………………
……………………………………………………………
……………………………………………………………
Impacheteaza cit mai putine si nu lua prea multe in rucsac, ca TU le duci in spate!
More: http://www.turistforeningen.no/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!