Vă promisesem câteva cuvinte despre "lupişori". Găsim lupişori în Cărţile Junglei, povestea pe care o folosim noi ca şi "cadru simbolic", pretext pentru joacă şi învăţare? Da! Ok ... ne vom plictisi cu puţină introducere în organizare, însă trebuie, ca să înţelegem apoi de ce "eşarfele" noastre (simbolul de recunoaştere universal scout) sunt colorate diferit. Un "lupişor" în organizaţia de cercetaşi, este un băiat sau o fată, cu vârsta între 7 şi 10 ani, care face parte dintr-o aşa-numită "patrulă" adică o echipă. E chiar ca o gaşcă de prieteni dintr-o clasă sau din cartier. La cercetaşi, ca şi la şcoală, copiii sunt împărţiţi pe grupe de vârstă şi au activităţi specifice intereselor lor: "lupişorii", cei de la 7 la 10 ani au eşarfe galbene şi principala lor pasiune este jocul, "temerarii" cei între 11 şi 14 ani au eşarfe verzi şi au activităţi de aventură, "exploratorii" între 15 şi 18 ani au eşarfe albastre, fac diverse proiecte şi mai ales călătorii în ţară şi în străinătate, "seniorii" şi "liderii", cei peste 18 ani au eşarfe de culoare vişinie şi ... îi au în grijă pe cei mai mici însă au şi ei parte de activităţi de aventură. N-am inventat noi gruparea după vârstă, ideea a fost a lordului Robert Baden-Powell în 1908 atunci când a fondat Mişcarea Scout. Sa revenim la patrulă ... Cercetaşii sunt organizaţi în echipe mititele, de 6 membri, "patrule", în care fiecare are o responsabilitate, ("sanitar", "bucătar", "explorator", etc.), patrule care desfăşoară activităţi în natură, sportive, culturale, sociale sau ... orice vor membrii patrulei. Fiecare patrulă are un şef ales dintre membrii patrulei prin vot. Mai multe patrule formează o "unitate" condusă de un lider adult, iar mai multe unităţi se constituie într-un "centru local", care are un consiliu de conducere. În judeţul nostru, găsim centre locale de cercetaşi la Sibiu şi Copşa Mică, dar ar putea să existe unităţi scout şi centre locale oriunde există 12 copii şi un lider adult, care iubesc aventura în natură şi vor să facă parte din rândurile celei mai mari organizaţii neguvernamentale din lume.
Recomandările noastre de vacanţă pentru un puşti plictisit
De pe Net
Periodicul Cercetaşilor României se numeşte InfoSCOUT, revistă în format pdf, ce poate fi descărcată gratuit, de la adresa www.infoscout.ro . Vei găsi provocări interesante, idei pentru aventurile tale şi multe informaţii utile în vacanţă (cum să îţi faci rucsacul, cum să faci focul, pe unde să mergi etc.).
O colecţie de colecţie
O publicaţie interesantă pentru tine poate să fie Witness Genius, editată de ERC Press, pe care o găseşti la chioşcurile de ziare şi costă 13 lei. Tocmai a apărut un nou număr din serie, despre Leonardo da Vinci - visul de a zbura. Revista are ataşat un film artistic, pe DVD, film care îl prezintă pe Leonardo da Vinci şi invenţiile sale prin ochii unui copil, contemporan în epocă. Broşura îţi relevă picturile lui Leonardo şi povestea lor.
Carte de vacanţă
Găseşti încă în librării "Manual de aventuri pentru băieţii curioşi" de Sam Martin, apărut la Editura Curtea Veche, 2008, ISBN 978-973-669-522-3, 39 lei. Citind cartea, înveţi cum să lansezi o rachetă, cum să dresezi un câine, să trimiţi semnale secrete şi ... multe altele.
Tură în natură
Îţi iei casca şi bicicleta mountain-bike. După ce parcurgi pista de biciclete până în Dumbrava, continui să mergi, în coloană, cu grijă, spre Cisnădioara. Ai urcat serpentinele şi ai ajuns în vârful pantei. (Dacă îţi este sete sau foame poţi merge, aproape, la Apfelhouse, vei fi încântat de grădina multicoloră şi ştrudelul cu mere de acolo). Înainte de ultima curbă care face la stânga, cauţi cu atenţie, în partea dreaptă, o potecă firavă care te duce pe muchie, acolo unde vei găsi un drum de căruţă. Urci puţin şi îl urmezi, apoi, verifici frânele, casca şi începi coborârea. Încet şi cu atenţie. Vei ajunge în câteva minute jos, după un adevărat "down hill" pe măsura ta. Ai grijă la şanţuri! Nu ai cum să te rătaceşti, pe oriunde o iei, tot la drumul de căruţă spre Răşinari şi apoi în şoseaua către Cisnădioara ajungi.