luni, 17 noiembrie 2008

Ce mininca la micul dejun copiii Europei?

Dupa cum ne recomanda nutritionistii, micul dejun ar trebui sa fie cea
mai consistenta masa a zilei, iar seara sa mincam putin.
De curiozitate, iata ce mininca la micul dejun colegii vostri de
generatie:


Mic dejun international
http://www.culinar.ro/articole/citeste/497

Porridge, piinici speciale, peste: acestea sint citeva dintre alegerile copiilor europeni pentru micul dejun.
Te trezesti dimineata si bei o cafea. Sau maninci un iaurt. Acesta este micul tau dejun.
Copilul tau prefera o cana de lapte si o felie de paine cu unt. Dar daca ai fi in Italia ce ai alege? Sau in Olanda? Sau in Norvegia?


Anglia/Irlanda: Ceai si porridge

Micul dejun englezesc incepe cu o jumatate de grapefruit. Urmeaza porridge si oua cu piine prajita si, in final, o cana cu ceai.

Omleta englezeasca

4 oua, o lingurita lapte, 2 felii bacon, 6 - 7 ciuperci

Se taie ciupercile felii si se calesc in putin unt. Se prajeste si baconul, dar fara sa se adauge ulei, intr-o tigaie. Se inlatura excesul de grasime de pe bacon si ciuperci folosind servetele. Se bat ouale cu laptele se adauga ciupercile si baconul taiat marunt. Se face omleta la foc mic.

Olanda: Brinza si mezeluri

Copiii olandezi iau un mic dejun consistent: suc proaspat de fructe, krenteweggen, sunca si brinza, la care se adauga un pahar de lapte.

Krenteweggen

250 gr faina, un praf de sare, 100 gr zahar, un ou, 25 gr drojdie, 1/4 litru lapte caldut, 80 gr unt topit, 100 gr stafide

Se pune faina in mixer si se amesteca cu zaharul si sarea. Se sparge deasupra oul. Drojdia se dizolva in putin lapte cald si se rastoarna peste faina. Se adauga restul de lapte si untul. Se amesteca bine pina se formeaza un aluat consistent. Se lasa o ora la clad. Se adauga stafidele. Aluatul se imparte in doua si i se da forma de rulada. Se unge cu galbenus de ou si se da la cuptor 20 de minute pina se coace.

Germania: Diferite tipuri de piine

Copiilor din Germania le place sa manince la micul dejun diferite tipuri de piine. Dupa un pahar cu suc de fructe, ei aleg pretzel, piinici diverse, cu alune, chimen, seminte de mac sau de susan etc. Acestea sint perfecte in combinatie cu felii de brinza, mezeluri. La micul dejun sint preferate si mere la cuptor cu scortisoara.

Pretzels

500 g faina, 30 gr drojdie, o lingurita sare, o lingurita zahar, 20 gr bicarbonat, sare mare

Se dizolva drojdia in 25 cl apa. Se adauga amestecul la faina, se pune zaharul si sarea. Se amesteca pina se obtine un aluat omogen. Se acopera bvasul si se lasa o ora. Se imparte aluatul in 12 parti care se ruleaza, dupa care li se da forma de covrigei.
Se incalzeste un litru de apa in care s-a pus bicarbonatul de sodiu. Dupa ce fierbe apa, se face focul mic si se pun covrigeii timp de un minut. Se scurg de apa si se lasa la cald, in cuptorul inchis. La final, se presara cu sare mare si se coc la 220 grade, timp de 25 minute.

Norvegia: Peste afumat

Pentru tinerii norvegieni dimineata incepe cu hering afumat gatit cu ceapa sau cu smintina sau cu somon afumat si, neaparat, paine prajita. In farfurie se mai poate adauga omleta sau un porridge traditional cu smintina si unt, numit r?mmegr?t si, de ce nu, cartofi prajiti!

Somon marinat

1,5 kg somon proaspat, o legatura de marar, 2 lingurite sare mare, o lingurita sare, o lingurita piper alb. Sos de mustar: 6 galbenusuri de ou batute, o lingurita zahar, 1/2 lingurita otet, 2 lingurite piper alb, 2 lingurite sare, o lingurita mustar, 2 lingurite mustar tocat

Se taie somonul in doua si se dezoseaza. Se spala usor si se usuca. Se pune unul dintre fileuri intr-un vas cu pielea in jos. Se taie mararul, se amesteca bine cu sare, piper, zahar si se acopera fileul de peste. Se pune al doilea file peste primul cu pielea in sus. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se pune deasupra o greutate. Se lasa 3 - 4 zile la marinat, acoperindu-se din cind in cind cu sosul care se formeaza. Se amesteca cu mixerul toate ingredientele pentru sos. Se scoate pestele de la marinat si se curata de marar. Se taie felii si se pune sosul. Se serveste cu paine prajita si salata.

Grecia: Iaurt si fructe

Copiii prefera desertul proaspat, sanatos, compus din suc de fructe, iaurt de oaie, dulceata si felii de piine prajite in ulei de masline. La scoala isi iau fructe pentru gustare.

Paine in ulei de masline

500 de grame de faina: 310 gr faina, 17 cl apa, 10 gr drojdie, 1/2 lingurita sare, ulei de masline

Se pune faina cu sarea intr-un vas. Se amesteca pentru cateva secunde. Se dizolva drojdia in apa, intre timp. Se amesteca toate si se formeaza un aluat, care se modeleaza in forma de sfera. Se acopera cu o carpa umeda. Se lasa doua ore la caldura. Dupa ce aluatul s-a dublat se taie felii care se cresteaza usor. Se incinge uleiul si se prajesc feliile. Cin capata o culoare aurie sint gata.

Italia: Piinici speciale

Copiii din Italia prefera un mic dejun rapid. Servesc o pine speciala, pannetone, briosa si o portocala. Parintii aleg un espresso sau cappuccino cu briose cu rozmarin.

Panettone

1/2 cana stafide, 5 lingurite rom, 2 lingurite jumatate drojdie, o cana apa calda, 3 cani faina, 1/2 lingurita sare, 5 lingurite zahar, 3 lingurite lapte praf, 5 lingurite unt gras, un ou, 1/2 lingurita extract anason, 1/2 lingurita extract de migdale, 3 lingurite coaja de lamiie, 2 lingurite seminte de pin

Se dizolva drojdia in apa calduta. Intr-un vas se amesteca faina, sarea, zaharul, laptele praf, untul, oul, extractul de anason, cel de migdale, amestecul cu drojdie si se formeaza un aluat. Se adauga stafidele uscate, lamiia, semintele de pin. Se lasa aluatul sa creasca. Se pune in tava si se coace 20 - 25 de minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?