luni, 4 august 2008

Extraordinar!!!!!!!!!!!!!!!!

Un articol din Evenimentul Zilei ne da o veste grozava, ... ia ginditi-va deja la Strandul Victoria, te dai jos in Ucea, incaleci ...:

Vagoane „cu pedale“
Livia Cimpoeru
Marţi, 05 August 2008


La cererea turiştilor, CFR Călători va introduce experimental, de la anul, facilităţi pentru transportul bicicletelor.

CFR Călători va introduce începând de anul viitor vagoane speciale pentru biciclişti, pe trenurile cu rang inferior de viteză. Pentru început vor fi introduse experimental doar câteva vagoane, pe trenuri de tip personal sau accelerat, cu rute relativ scurte, a declarat directorul CFR Călători, Alexandru Noapteş. Trenurile vor avea câte un singur vagon de biciclişti, amplasat la capătul garniturii. Nu va fi vorba de vagoane special concepute pentru transportul bicicletelor, ci de versiuni modernizate şi adaptate ale unora vechi. Directorul CFR Călători a precizat că transportul bicicletei la bordul trenului nu va fi taxat suplimentar.

Bicicleta, bagaj sau moft?

Considerată până recent o ciudăţenie sau cel mult o alternativă ieftină a maşinii, bicicleta a devenit una dintre vedetele vânzărilor din ultimii ani, dovadă şi magazinele de profil care au împânzit Capitala. Benzile pline de defecţiuni şi capcane, intitulate pompos „piste de biciclete“, sunt din ce în ce mai pline, în ciuda nonşalanţei cu care şoferii cu obrazul gros îşi parchează maşinile în mijlocul lor.

Noua specie bucureşteană - bicicliştii - a prins deja gustul escapadelor de weekend sau al vacanţelor cicloturistice prin ţară. Însă mai întâi trebuie să facă faţă unei provocări: infrastructura de transport public. În lipsa unei maşini dotate cu şine speciale pe capotă, bicicliştii au două variante - autocarul sau trenul. În primul caz, plecarea este o loterie, pentru că introducerea bicicletei în compartimentul de bagaje rămâne exclusiv la latitudinea şoferului. Teoretic, bicicleta poate fi considerată bagaj, iar şoferul e obligat să onoreze cererea.

Daniel Micu, directorul general al companiei de transport Atlassib, spune că la bordul autocarelor sunt acceptate bicicletele „în limita spaţiului disponibil, fără o rezervare prealabilă“. Unii şoferi mustăcesc chiar şi când e loc, pentru că „se murdăreşte compartimentul de bagaje“, însă o mică atenţie le calmează obsesia pentru curăţenie.

Micile atenţii sunt practicate şi în cazul controlorilor CFR, care, pentru doi poli, te lasă în pace. Bicicliştii trebuie să ştie însă că pasiunea lor nepoluantă nu e infracţiune şi au dreptul să-şi urce bicicleta în tren tot atât pe cât au dreptul navetiştii cocoşaţi de paporniţe.

Drepturile bicicliştilor pe tren

Potrivit actualului Regulament privind transportul pe căile ferate din România, „un călător poate lua gratuit în vagoane o bicicletă pliabilă sau demontabilă, cu condiţia să nu incomodeze pe ceilalţi călători“. În cazul trenurilor de persoane şi accelerate formate din vagoane cu spaţii interioare mari, precum vagoanele etajate, sau automotoare precum Săgeata Albastră, se admit la transport biciclete nedemontabile, pentru care se încasează un tarif pe kilogram, în funcţie de distanţa parcursă de tren. Spre exemplu, pe o rută între 301 şi 400 de kilometri, un biciclist trebuie să plă- tească 1,4 lei/kilogram. În cazul nerespectării regulamentului, contravenienţii au de plătit o amendă cuprinsă între 250 şi 400 de lei.

(...)

Citeste intreg articolul la:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/815211/Vagoane-cu-pedale/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?