marți, 14 august 2012

Copilul etern şi datoria cinematografului | Jurnalul National

o nisa bine descoperita de Piatra Neamt ... Zoomerne (Zoomers) l-ati vazut si voi ...

http://www.jurnalul.ro/film/copilul-etern-si-datoria-cinematografului-621035.htm

Copilul etern şi datoria cinematografului

La Festivalul Internaţional de Film "Punguţa cu doi bani" au fost desemnaţi câştigătorii
Autor: MARIA SARBU

Filmul norvegian "Twigson", regia Asleik Engmark, a obţinut Marele Premiu al Festivalului "Punguţa cu doi bani" 
mommo
Elif Bülbül, fetiţa din "Mommo" (Turcia) – Premiul pentru interpretare feminină 
Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Tineret de la Piatra-Neamţ, încheiat duminică prin decernarea premiilor, nu este doar un eveniment la care să fie proiectate filme pentru public. Şi la ediţia din acest an, ca şi la cea din 2011, când acest festival s-a reluat după două decenii, s-au pus în discuţie diverse teme legate de cinemaul pentru copii şi tineret, cinema care la ora actuală lipseşte aproape cu desăvârşire în România.

În afară de  conversaţiile în particular dintre specialiştii invitaţi la festival şi organizatori, a avut loc în ultima zi un simpozion la care au venit cadre didactice din Piatra-Neamţ, au venit responsabili cu Educaţia şi Cultura din oraş şi din judeţ. Cel invitat să modereze discuţia cu tema "Copilul etern şi imaginarul cinematografic" a fost nimeni altul decât eruditul profesor universitar doctor, de la UNATC, Titus Vîjeu. Domnia sa a invitat pentru scurte expuneri asupra temei anunţate pe câţiva buni cunoscători ai fenomenului cinematografic atât din România, cât şi din lume: criticii Magda Mihăilescu şi Călin Stănculescu, regizorul şi conferenţiarul universitar doctor Doru Niţescu, producătorul Vladimir Marin. Ei au coborât de la înălţimea vieţii lor în lumea copilăriei, în lumea în care am trăit absolut cu toţii, şi au încercat să facă "portretul robot al copilului etern". Au "călătorit" pe urmele unor mari cineaşti din lume, magicieni ai cinemaului mondial, care "îşi fabricau amintiri" în filmele lor, unul dintre ei fiind Federico Fellini. S-a vorbit despre "cinematograful prin ochii copilului", despre "lovitura dată de tranziţie", despre "desfiinţarea sălilor de cinema". Totodată s-a menţionat că astăzi spectacolul de cinema este la fel de contagios, numai că profilul copilăriei s-a schimbat, percepţia copiilor de astăzi e alta. De acest lucru trebuie ţinut cont atunci când copilul este adus la cinematograf.

"Unde este un alt Gopo, unde este o alta Elisabeta Bostan? Unde sunt cineaştii care să facă azi filme pentru copii şi cu copii?", se întreba cu voce tare Magda Mihăilescu.

La Festivalul "Punguţa cu doi bani" au fost în competiţie lungmetraje foarte bune, dar din alte ţări.

Premiile festivalului au fost acordate de un juriu format din: actorul din Marea Britanie Mike Gordon, criticii Magda Mihăilescu şi Călin Stănculescu, regizorul Doru Niţescu, precum şi reprezentanţi din rândul intelectualităţii din Piatra-Neamţ – Ana Monda, Maria Lupu şi Adrian Alui Gheorghe. Marele Premiu a revenit minunatei pelicule norvegiene "Twigson", regia Asleik Engmark. Premiul special al juriului a fost acordat peliculei "Sebbe", regia Babak Najafi (Suedia – Finlanda). Premiul pentru interpretare masculină a plecat în Ungaria, revenindu-i puştiului Ungvár Ádám, pentru rolul Watson din "În numele lui Sherlock Holmes". Juriul a acordat Premiul pentru interpretare feminină ex-aequo: Elif Bülbül, pentru rolul Ayse din "Mommo" (Turcia) şi Dorota Dedková, pentru rolul Terezka din "Who is Affraid of the Wolf" (Cehia). Premiul pentru cea mai bună animaţie a fost dat realizatorilor peliculei "Mullewapp – Friends Forever", regia Tony Loeser şi Jesper Moller (Germania), iar Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj l-a câştigat producţia "Tenis", regia Vladimir Dembinski (România).

Nu se putea la acest festival fără un juriu al copiilor. Deci Juriul Junior a acordat Marele Premiu al Festivalului "Punguţa cu doi bani", ex-aequo, filmelor "În numele lui Sherlock Holmes", regia Bernáth Zsolt (Ungaria), şi "Zoomerne", regia Christian E. Christiansen (Danemarca).

Nu a fost uşor pentru echipa acestui festival, în condiţiile actuale, să organizeze festivalul în lipsa unei săli bine dotate, la zi, în lipsa banilor necesari pentru un eveniment cultural care are menirea de a educa. Totuşi Ioan Cucoară, directorul festivalului, care îi are în echipă pe alţi oameni cu suflet de copil – Doru Spiridonescu, Ioan Murariu, pe minunata Draga Olteanu Matei –, a adus cinemaul mai aproape de copiii, de adolescenţii şi chiar de adulţii din Piatra-Neamţ. S-au organizat proiecţii atât în sala de cinema (aşa veche cum este), dar şi în aer liber (în Curtea Domnească) şi în unele locuri pentru copii cu anumite probleme.

Ioan Cucoară spunea pentru Jurnalul Naţional că această ediţie a fost o lecţie aspră pentru el. "E o reflecţie a vremurilor. Doamna Elisabeta Bostan (mentorul acestui festival – n.r.) spunea că şi circul face parte din viaţa noastră. E îngrozitor de adevărat. Nu ne putem baza pe guvernanţi, ci pe oamenii de afaceri. Dacă oamenii de afaceri nu vor investi în actul de cultură, urmaşii lor îşi vor căuta de muncă peste hotare, în ţările din Occident. M-a bucurat prezenţa părinţilor alături de copii în acest festival, iar calitatea filmelor străine din concurs este o palmă dată României", a afirmat directorul Cucoară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?