joi, 16 august 2012
marți, 14 august 2012
Copilul etern şi datoria cinematografului | Jurnalul National
http://www.jurnalul.ro/film/copilul-etern-si-datoria-cinematografului-621035.htm
Copilul etern şi datoria cinematografului
În afară de conversaţiile în particular dintre specialiştii invitaţi la festival şi organizatori, a avut loc în ultima zi un simpozion la care au venit cadre didactice din Piatra-Neamţ, au venit responsabili cu Educaţia şi Cultura din oraş şi din judeţ. Cel invitat să modereze discuţia cu tema "Copilul etern şi imaginarul cinematografic" a fost nimeni altul decât eruditul profesor universitar doctor, de la UNATC, Titus Vîjeu. Domnia sa a invitat pentru scurte expuneri asupra temei anunţate pe câţiva buni cunoscători ai fenomenului cinematografic atât din România, cât şi din lume: criticii Magda Mihăilescu şi Călin Stănculescu, regizorul şi conferenţiarul universitar doctor Doru Niţescu, producătorul Vladimir Marin. Ei au coborât de la înălţimea vieţii lor în lumea copilăriei, în lumea în care am trăit absolut cu toţii, şi au încercat să facă "portretul robot al copilului etern". Au "călătorit" pe urmele unor mari cineaşti din lume, magicieni ai cinemaului mondial, care "îşi fabricau amintiri" în filmele lor, unul dintre ei fiind Federico Fellini. S-a vorbit despre "cinematograful prin ochii copilului", despre "lovitura dată de tranziţie", despre "desfiinţarea sălilor de cinema". Totodată s-a menţionat că astăzi spectacolul de cinema este la fel de contagios, numai că profilul copilăriei s-a schimbat, percepţia copiilor de astăzi e alta. De acest lucru trebuie ţinut cont atunci când copilul este adus la cinematograf.
"Unde este un alt Gopo, unde este o alta Elisabeta Bostan? Unde sunt cineaştii care să facă azi filme pentru copii şi cu copii?", se întreba cu voce tare Magda Mihăilescu.
La Festivalul "Punguţa cu doi bani" au fost în competiţie lungmetraje foarte bune, dar din alte ţări.
Premiile festivalului au fost acordate de un juriu format din: actorul din Marea Britanie Mike Gordon, criticii Magda Mihăilescu şi Călin Stănculescu, regizorul Doru Niţescu, precum şi reprezentanţi din rândul intelectualităţii din Piatra-Neamţ – Ana Monda, Maria Lupu şi Adrian Alui Gheorghe. Marele Premiu a revenit minunatei pelicule norvegiene "Twigson", regia Asleik Engmark. Premiul special al juriului a fost acordat peliculei "Sebbe", regia Babak Najafi (Suedia – Finlanda). Premiul pentru interpretare masculină a plecat în Ungaria, revenindu-i puştiului Ungvár Ádám, pentru rolul Watson din "În numele lui Sherlock Holmes". Juriul a acordat Premiul pentru interpretare feminină ex-aequo: Elif Bülbül, pentru rolul Ayse din "Mommo" (Turcia) şi Dorota Dedková, pentru rolul Terezka din "Who is Affraid of the Wolf" (Cehia). Premiul pentru cea mai bună animaţie a fost dat realizatorilor peliculei "Mullewapp – Friends Forever", regia Tony Loeser şi Jesper Moller (Germania), iar Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj l-a câştigat producţia "Tenis", regia Vladimir Dembinski (România).
Nu se putea la acest festival fără un juriu al copiilor. Deci Juriul Junior a acordat Marele Premiu al Festivalului "Punguţa cu doi bani", ex-aequo, filmelor "În numele lui Sherlock Holmes", regia Bernáth Zsolt (Ungaria), şi "Zoomerne", regia Christian E. Christiansen (Danemarca).
Nu a fost uşor pentru echipa acestui festival, în condiţiile actuale, să organizeze festivalul în lipsa unei săli bine dotate, la zi, în lipsa banilor necesari pentru un eveniment cultural care are menirea de a educa. Totuşi Ioan Cucoară, directorul festivalului, care îi are în echipă pe alţi oameni cu suflet de copil – Doru Spiridonescu, Ioan Murariu, pe minunata Draga Olteanu Matei –, a adus cinemaul mai aproape de copiii, de adolescenţii şi chiar de adulţii din Piatra-Neamţ. S-au organizat proiecţii atât în sala de cinema (aşa veche cum este), dar şi în aer liber (în Curtea Domnească) şi în unele locuri pentru copii cu anumite probleme.
Ioan Cucoară spunea pentru Jurnalul Naţional că această ediţie a fost o lecţie aspră pentru el. "E o reflecţie a vremurilor. Doamna Elisabeta Bostan (mentorul acestui festival – n.r.) spunea că şi circul face parte din viaţa noastră. E îngrozitor de adevărat. Nu ne putem baza pe guvernanţi, ci pe oamenii de afaceri. Dacă oamenii de afaceri nu vor investi în actul de cultură, urmaşii lor îşi vor căuta de muncă peste hotare, în ţările din Occident. M-a bucurat prezenţa părinţilor alături de copii în acest festival, iar calitatea filmelor străine din concurs este o palmă dată României", a afirmat directorul Cucoară.
luni, 13 august 2012
TVR Cultural, un bastion căzut
Timpenia cu care se iau decizii la nivel inalt depaseste ... normalul! ...
E ca si cum nemtii si francezii ar desfiinta Arte sau englezii Channel 4 ...
http://dantomozei.ro/2012/08/13/comentariu-tvr-cultural-un-bastion-cazut/
COMENTARIU – TVR Cultural, un bastion căzut
Decizia noii echipe de management a TVR de a desfiinţa canalul TVR Cultural nu trebuie comentată dincolo de nivelul unei erori care devoalează gradul de percepţie al nevoilor societăţii româneşti. Aici nu decizia politică este manifestată în mod grosolan şi grotesc, ci nivelul educaţiei la nivel real, nu pe hârtie, al decidenţilor. Imaginea, statura, modul de promovare al preşedintelui TVR nu face subiect decât în dezbaterea gregară. Ce este de discutat, însă, este argumentaţia financiară care a stat la baza acestei decizii egale cu o crimă.
Consider că nu trebuie explicat niciunui Guvern cât de importantă este investiţia în cultură, în educaţie, similar cu investiţiile în sănătate şi sport. Dar iată că actualului guvern îi lipseşte un minim de decenţă şi clarviziune, motiv pentru care explicaţiile sunt necesare, chiar şi pe fondul opacităţii de care dă dovadă în momentul dezbaterilor ante-decizionale. Fără îndoială, guvernul trebuia şi trebuie să facă ordine în toate instituţiile bugetare, iar aceasta nu doar pe considerente clientelare. Delapidarea banului public s-a făcut sub toate guvernările de după 1990, la toate nivelurile administraţiei locale din România, prin urmare, despre un mesia la nivel de TVR nu poate fi vorba. Dacă tot a fost plasat în fruntea treburilor media de stat, noul preşedinte al TVR ar trebui să vadă, dincolo de nevoile interne ale instituţiei, de nevoile românilor, în condiţiile în care televiziunea publică nu este dependentă de audienţe.
Constat că prin decizia anunţată de noua echipă de conducere a televiziunii publice, România intră în clubul izolat al statelor civilizate care nu vor mai avea un post dedicat culturii proprii. Iată o nouă dovadă a faptului că liderii de azi nu depăşesc nivelul elitei de mahala, pentru care cultura înseamnă tot ce le stă lor la îndemână şi nu termenul de dicţionar sau raportările la realitatea concretă. Este posibil ca numai prin proferarea de jigniri să poţi face un altfel de management să înţeleagă faptul că adoptă decizii proaste, dar asta ar însemna să le confirmi nivelul cultural şi capacitatea de a înţelege nevoile acute ale societăţii româneşti în acest moment. Şi atunci, trebuie etalate câteva felii de realitate românească pentru care TVR Cultural trebuie să continue să existe: rezultatele la bacalaureat, rezultatele la definitivat în învăţământ, limbajul tot mai limitat al tinerelor generaţii, inclusiv cea de politicieni, ca facile exemple.
Dacă în Carta TVR este consemnat că la baza funcţionării postului public stau “valorile, misiunea şi viziunea, care au fost stabilite în urma unui amplu proces de consultare a publicului şi angajaţilor TVR”, atunci, ca multe din cele care există în societatea românească, acest document este o minciună. La fel ca şi următorul citat care spune că “televiziunea publică este preocupată de viaţa românilor şi restabilirea unei ierarhii a valorilor”.
Este posibil, iată, ca în anul de graţie 2012, la puţin peste zece ani de la înfiinţarea TVR Cultural (26 aprilie 2002, sub guvernarea Adrian Năstase), guvernul USL să desfiinţeze un canal de televiziune, motivând că nu sunt resurse, pericolul în care se află societatea românească fiind uriaş. Pentru că atunci când ajungi să afirmi că nu ai bani pentru cultură, ai recunoscut tranşant şi fără echivoc faptul că preocupările pentru viitorul naţiunii tind spre zero. Aceasta înseamnă, în câteva cuvinte, dispariţia societăţii româneşti. TVR Cultural nu este întreaga cultură românească, cum nici Institutul Cultural Român nu este. Însă TVR Cultural, ca multe alte fenomene profunde, este un bastion al României în ţară şi străinătate care, iată, dispare.
Istoria va consemna la trecut faptul că TVR Cultural a fost “un post tematic, cu dezbateri pe teme culturale, filme documentare şi filme de artă, concerte simfonice, spectacole de operă, operetă, balet sau teatru. TVR Cultural practică un discurs audiovizual cu format enciclopedist, explorând istoria culturii. Publicul are la dispoziţie programe care îl ajută să deprindă corect exerciţiul de a consuma cultură. Creatorilor de cultură le sunt dedicate dezbateri, ştiri despre evenimente şi relatări de la manifestări, care le oferă prilejul să se prezinte, să se întâlnească şi să polemizeze”.
joi, 9 august 2012
Picture of a Picture
A few weeks ago (as of today August 2012) a friend of mine from Ohio posted a hilarious picture of himself posing next to a monitor with a picture of some un named girl. Before I even had a chance to "like" it he has already taken it down citing "Mal is pissed."
Much to my delight 10 minutes later there was a picture of his roommate and co-worker posing with a monitor with the original picture. I thought this was so funny that I had to get in the act from all the way in Washington DC. A few more of his co-workers, and a few more of mine later, and we had tapped out our co-worker resources.
We posted this awesome image thread to facebook, and after tapping out our friend resources on facebook, we knew where we had to go with this epic troll. Reddit. A place filled with fun loving people that were equally willing to procrastinate on a lazy friday after lunch.
Less than 24 hours later, we had 55 pictures in the series and 1.8 million imgur views.
We brought this series back to Mal, and her original reaction changed to thinking it was worth it for the laughs, and finished out the series with her last post.
Here's the final album:
http://imgur.com/a/nZVQ3
To thank everybody that helped us out on this epic troll, I made the video. A special thanks to my buddy @hodgesmr for being hilarious and thinking up the original idea, Mal for putting up with the ridiculousness, my friends for helping me out with the original batch of pictures, Stephen and Ed for staying after work to help me manage the ridiculous amount of comments and pictures all flying at my Reddit account all at once, and Reddit for the lols.
A lesson on social media? Maybe. A fun time with friends. No Doubt.
joi, 2 august 2012
Cinci principii care îţi pot schimba viaţa şi care îţi pot îndeplini visurile
Cinci principii care îţi schimbă viaţa şi care îţi îndeplinesc visurile
Huffington Post enumeră câteva principii care pot schimba viaţa şi pot duce la îndeplinirea visurilor:
1. Intenţia - Stabilirea unei intenţii care implică resurse minunate, oportunităţi şi persoane . Ce îţi doreşti să faci? Ce vrei să creezi? Ce vrei să realizezi? Se poate stabili o intenţie în fiecare zi , chiar şi în fiecare clipă. Stabileşti o intenţie, apoi acţionezi. Cum vrei să te simţi în fiecare zi ? Cum vrei să îţi arăţi dragostea? Cum îţi exprimi creativitatea? Cum vrei să te distrezi sau să îţi asumi riscuri? Cum vrei să trăieşti?
2. Integritatea - Să respecţi promisiunile făcute este esenţial. Când te-ai eliberat de trecut eşti liber să mergi mai departe, iar visurile devin realizabile, bogate, profunde şi pline de satisfacţii. Atunci când nu mai eşti ancorat în trecut se poate vedea adevărata valoare a vieţii şi se poate trăi cu adevărat în prezent.
3. Împărtăşeşte visurile - Toată lumea e a ta în momentul în care îţi cunoşti intenţiile şi eşti liber. Atunci când vorbeşti cu alte persoane despre visurile tale, vei fi perceput altfel pentru că şi perspectiva asupra propriei persoane se schimbă. Ştiind că poţi avea încredere în tine şi în persoanele din jurul tău, când mergi mai departe, eşti sigur pe tine. O persoană vizionară este o persoană care are o viziune sau un vis. În plus, o persoană vizionară este o persoană care îşi cunoaşte foarte bine visul şi trăieşte pasional pentru el încât cei din jur ajung să îl înţeleagă şi îşi doresc să participe la îndeplinirea lui. Vizionarii lasă visul să fie auzit. Visul poate fi un mesaj convingător sau o voce singuratică. Indiferent de natura sa, acesta reflectă un adevăr în care se crede cu tărie, un adevăr care inspiră şi care "trăieşte" prin convingeri, cuvinte şi bineînţeles, prin acţiuni.
4. Acţionează - Este important ca ceea ce înveţi să transformi în acţiuni. Fără acţiuni suntem doar "visători". Acţiunea înseamnă putere. Ce vei face pentru ca visul tău să se îndeplinească? Ce poţi face azi, în acest moment, pentru a demonstra loialitatea faţă de visul tău?
5. Construieşte un "cerc al visului" - Odată ce ştii ce vrei să realizezi, poţi descoperi bucuria care se naşte din faptul că împărtăşeşti visul tău celorlalţi. "Cercurile visurilor" sunt formate din persoane deschise care te susţin şi care cred în ideile tale. Începe cu o persoană care crede în tine şi ideile tale şi apoi caută şi altele. Demostrează-le că eşti serios prin acţiunile zilnice.
Visurile contează şi au impact asupra vieţilor. Cel mai puternic impact este însă cel asupra propriei vieţi şi asupra destinului.