Raiul elevilor, cel mai performant sistem de învăţământ. NU există teme sau examene până la vârsta de 16 ani
Reforma în educaţie trebuie făcută aşa încât să dea roade. Pe această premisă au mers responsabilii cu educaţia din Finlanda. Aici este cel mai performant sistem de învăţământ din Europa, iar condiţiile în care studiază elevii sunt cel puţin ciudate.În Finlanda, copiii merg la şcoală numai dacă au împlinit 7 ani, nu dau teste sau lucrări scrise şi nici nu trebuie să facă teme până la vârsta de 16 ani. Mai mult, în primii 6 ani de şcoală elevii nu sunt sub nicio formă evaluaţi.
Deşi pare că sistemul educaţional nu merge, rezultatele elevilor contrazic: după terminarea studiilor gimnaziale, 66% din tineri urmează o facultate, cel mai ridicat procent din Europa.
Mai mult, diferenţa dintre cei mai buni şi cei mai slabi elevi la învăţătură este insesizabilă, fiind cea mai mică din lume. Sistemul educaţional din Finlanda pune mare accent pe practică.
Astfel, majoritatea cursurilor se desfăşoară în laboratoare, iar grupele de studiu nu sunt mai mari de 16 persoane. Toate aceste măsuri luate în sistemul de educaţie au drept efect o rată a promovabilităţii de 93% la terminarea studiilor liceale, iar 43% din elevii care termină liceul se îndreaptă spre şcoli vocaţionale.
În primii ani de şcoală, elevii stau într-o zi obişnuită 75 de minute în pauze, în timp ce în SUA elevii petrec numai 25 de minute în recreaţie.
Profesorii finlandezi optează şi pentru orele desfăşurate în aer liber, astfel ei nu petrec mai mult de 4 ore în clasă cu elevii.
Dascălii sunt în număr foarte mare în Finlanda, dar nu pot profesa decât dacă au masterul luat. Salariul unui profesor începător era în urmă cu trei ani aproape de 30.000 de dolari pe an. Statutul profesorilor finlandezi este asemănător cu cel al medicilor sau avocaţilor, fiind foarte respectaţi de societate.
Sistemul educaţional finlandez este finanţat în totalitate de către stat, scrie Business Insider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!