De ce sa te implici in activitati de voluntariat
Legea din România definește voluntariatul ca acea activitate de interes public întreprinsă de persoane fizice (voluntari), în cadrul unor raporturi juridice, altele decât cel de muncă. Domeniile în care se pot desfășura activități de voluntariat sunt diverse: asistența și serviciile sociale, protecția dreputurilor omului, domeniul medico-sanitar, domeniul cultural – artistic, educativ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar.
Voluntariatul este o soluție pentru reușita socială și profesională. Acțiunile de acest tip pot lăsa o amprentă emoțională puternică asupra fiecărui voluntar. Ieșirea din mediile sterile și ritualizate, aduce cu sine mari satisfacții. Voluntariatul înseamnă implicare și asumarea responsabilității în acțiuni îndreptate către o cauză fără a aștepta o recompensă de natură financiară. Recompense de altă natură există însă: programele de voluntariat reprezintă un punct de start în cariera oricărui student, fiind un aspect în dezvoltarea fiecărui individ. Aceste programe sunt o ocazie minunată de a te implica și de a-ți dezvolta aptitudini, care, mai târziu, îți vor fi de folos. Acest gen de acțiuni reprezintă și un mod de a câștiga experiență, de a te pregăti pentru responsabilitățile care vor veni odată cu jobul tău.
Mai nou, în proiectul statutului studentului, elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, Tineretului și Sportului este stipulat că studenții pot participa la acțiuni de voluntariat, pentru care vor primi un număr de credite, ce va fi apoi consemnat într-un supliment la diploma de studii.
Nu toți voluntarii sunt la începutul carierei; mulți sunt deja absolvenți de studii superioare și cu un loc de muncă stabil și satisfăcător. Acest lucru nu îi împiedică însă să se implice pentru a-i ajuta pe alții, pentru a scăpa de stresul unei zile de muncă și a se implica în acțiuni de recreere. Acești oameni, precum și prietenii pe care ti i-ai făcut pe parcursul acțiunilor, te pot îndruma în carieră, te pot sfătui și îți pot oferi informații ajutătoare. Există posiblitatea ca acțiunile pe care le întreprinzi în calitate de voluntar să se concretizeze într-un loc de muncă stabil, dacă vei dovedi calități care sunt prețuite de coordonatorii tău: loialitate, respect, încredere în tine și în ceilalți, și nu în ultimul rând, pasiune și implicare.
Acțiunile de voluntar ce vor fi trecute în CV-ul tău își vor aduce nenumărate avantaje atunci când te vei afla în fața angajatorului la un interviu. Această experiență le arată posibililor tăi șefi că ești o persoană responsabilă, că știi și poți să lucrezi într-o echipă și că te poți dedica unui job. Nu uita să notezi perioada în care ai acționat în această direcție, poziția ocupată, implicațiile postului respectiv, responsabilități adiționale, persoană de contact, precum și rezultatele campaniei la care ai participat.
Mediul în care se desfășoară acțiunile de voluntariat este pe jumătate formal, pe jumătate informal: este informal deoarece greșelile nu vor fi taxate ca în orice alt mediu, dar resposabilitățile sunt la fel de mari și importante ca în mediul oficial. Însă, riscuri îți poți asuma, ești liber să iei orice decizie, poți să devii foarte ușor lider și să ajuți la rândul tău, îndrumându-i pe ceilalți.
Dacă îți place să socializezi, să acumulezi experiență, să fii util, să te dezvolți pe plan personal și profesional, să îți pui creativitatea în practică, toate acestea în timp ce cunoști oameni noi și împărtășești cunoștințele pe care le ai, atunci fii voluntar!
Un articol de Nicoleta Simionescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!