marți, 22 septembrie 2009

Nemirschi anunţă că va fi introdusă “garanţia de returnare” pentru PET-uri şi cutiile de aluminiu

Motto:
"Adică puştiul în casă să ducă el şi să pună separat sticlele de plastic, să nu le arunce mama sau bunica cu totul la ghenă, ca să aibă banul lui (…) Returnarea de garanţie este în Europa, în general, este undeva între 0,15 şi 0,25 de euro pe sticlă"

Iata ca in sfirsit au ajuns la concluzia pe care noi o intrevedeam acum 10 ani pentru mentinerea unui mediu curat: recompensarea.
Gluma, gluma, sau treaba serioasa, dar daca implementeaza solutia prezentata mai jos si vor oferi o suma cit de mica pentru un PET (chiar si uzat, deteriorat) reciclat, e posibil ca intr-o saptamina de la startul campaniei, sa avem o tara extrem de curata :) prietenii stiu de ce ... Ma bucur ca, intr-un final au ajuns, totusi, la ideea potrivita!!!! SUCCES!!!!

http://www.ecomagazin.ro/nemirschi-anunta-ca-va-fi-introdusa-garantia-de-returnare-pentru-pet-uri-si-cutiile-de-aluminiu/

Nemirschi anunţă că va fi introdusă "garanţia de returnare" pentru
PET-uri şi cutiile de aluminiu

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat luni că pregăteşte cadrul legislativ pentru introducerea unui sistem de "garanţie de returnare" pentru colectarea PET-urilor şi a cutiilor din aluminiu, în scopul de a încuraja colectarea selectivă a deşeurilor.

"Am constatat că nu pot fi decât două metode pentru a rezolva problema, una de coerciţie, cealaltă de recompensă. Pentru că cea cu coerciţia nu poate funcţiona foarte repede, am decis să găsim un sistem de recompensă, şi atunci plecăm de la ideea garanţiei de returnare. Deci nu vorbim de o taxă, vorbim de o garanţie de returnare, chestiune pe care cei de vâsta mea o ştiu că înainte mergeam cu sticlele de bere, le dădeam la schimb, dacă aveam sticlă, plăteam doar berea, dacă nu aveam sticlă, plăteam şi sticla", a declarat Nemirschi.

El a precizat că nu poate da un termen până la care va fi implementat acest sistem deoarece "are implicaţii în ceea ce înseamnă producătorul, transportatorul, comerciantul, şamd". "Cred că în curând vom avea primele automate, dar care sunt o chestiune privată, de preluat cutii şi plastice. Următoarea fază să reuşim să facem reglementarea legală prin care să constituim acest nou intrument, respectiv garanţia de returnare", a mai afirmat ministrul.

Potrivit lui Nemirschi, zona de colectare selectivă ar trebui să funcţioneze şi este reglementată, fiecare primărie de mare oraş având obligaţia de a instala containerele specializate pe hârtie, plastic şi sticlă. "Chestiunea vedem bine că nu funcţionează aşa cum ar trebui şi sigur că statul trebui să intervină în acest mecanism şi să subvenţioneze cumva toată această industrie de reciclare, pentru că de fapt subvenţionăm curăţeania", a mai spus ministrul Mediului.

În ceea ce priveşte cuantumul garanţiei, Nemirschi a susţinut că "va fi o valoare semnificativă, astfel încât să ne şi determine, chiar să fie recompensă". "Adică puştiul în casă să ducă el şi să pună separat sticlele de plastic, să nu le arunce mama sau bunica cu totul la ghenă, ca să aibă banul lui (…) Returnarea de garanţie este în Europa, în general, este undeva între 0,15 şi 0,25 de euro pe sticlă", a mai precizat ministrul.

Sursa: NewsIn

Citeste si:

http://www.ecomagazin.ro/romanii-nu-recicleaza-decat-contra-cost/

Dacă românului nu-i pasă de soarta mediului, atunci măcar să-l respecte, când primeşte câţiva bani pentru asta.
reciclare
După ce au văzut că reciclare cu vorba bună nu se poate la noi, reprezentanţii Ministerului mediului s-au gândit să-i răsplătească pe cei care returnează la magazine PET-urile şi cutiile de bere goale. Clienţii îşi vor lua înapoi banii pe ambalaj, iar România nu se va face de râs în Europa.

Este vorba despre sistemul care a existat la noi înainte de ‘89, dar care funcţionează în prezent în multe state din Occident. PET-urile sau cutiile din aluminiu vor ajunge în centrele de reciclare, unde vor fi tocate şi transformate în alte obiecte.

Doritorii vor primi 20 de bani pentru fiecare PET de 2 litri şi 18 bani pentru o cutie de bere de aluminiu. Proiectul ar putea fi implementat de anul viitor şi asta pentru că România este obligată să recicleze, până în 2010, 14% din masa totală de plastic. Anul trecut, a reuşit să recicleze doar 10%.

Sursa: PRO TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?