Potrivit unor alte date furnizate de Eurostat, veniturile romanilor in 2007 se situau la 37 la suta din media veniturilor cetatenilor din UE 27, in vreme ce preturile din Romania reprezinta 60 la suta din media UE 27. Asadar, diferenta intre ritmul de convergenta la preturi si venituri este, la noi, de 23 de puncte procentuale, in timp ce la bulgari, bunaoara, aceasta este de doar 8 procente. Mai mult, Institutul National de Statistica anunta, la inceputul acestui an, o scadere a puterii de cumparare, adica, mai concret, o crestere a salariilor sub rata inflatiei, diferenta procentuala fiind de circa 6 la suta. Toate acestea alimenteaza concluzia alarmista a sindicatelor din Romania, potrivit carora politica salariala extrem de restrictiva, suprapusa peste un sistem fiscal cu cota unica, introdus, dupa cum se stie, in 2005, induce un trend vadit descrescator pentru salarii, in favoarea profitului proprietarilor de companii.
Este de asteptat ca acest model liberal, dar insusit si de social-democrati, va incuraja si mai mult salariatii romani sa paraseasca piata fortei de munca din Romania.
(...)
Dar, intr-o Romania, in care cei invinsi de tranzitie o duc prost si nu fac fata costului vietii se numara cu milioanele, ar trebui sa ne asezam strategiile si viziunile pe baze mai realiste. Acceptam ca existenta umana a devenit o competitie dura, ca traim intr-o societate in care polarizarea exista si se resimte adesea ca un act de nedreptate sociala, dar ar fi de dorit ca romanilor sa li se dea sansa ca nu toti sa traiasca la fel de prost. Mai exact, ca partea celor care au putin sa fie rezonabila. Macar la standardul unei bunastari decente.
More: http://www.ronduldesibiu.ro/opinii/autoiluzia-numita-bunastare