http://www.ele.ro/Curiozitati_despre_Craciun_--a8343.html
Cate tari atatea obiceiuri. Iata cateva lucruri care poate nu le stiai despre Craciun, brad, felicitari si vestimentatia mosului.
Vestimentatia lui Mos Craciun, asa cum il stim noi astazi, a fost realizata in 1860, de catre caricaturistul Thomas Nast.
In Finlanda si Suedia, cele 12 zile de dinaintea Craciunului sunt declarate ca fiind zilele pacii si ale dreptatii. De aceea, nelegiuirile savarsite in aceasta perioada sunt pedepsite mai aspru decat in mod normal.
In 1552, puritanii din Marea Britanie au interzis sarbatorirea Craciunului. Traditia a fost reluata in 1660, sub Charles al doilea.
In Marea Britanie, primul brad de Craciun a fost impodobit in 1834, atunci cand Regina Victoria l-a adus pe Printul Albert la Castelul Windsor. Printul, de origine germana, a dus cu el traditia impodobirii bradului si a colindelor de Craciun.
In Franta se obisnuieste sa se arda o crenguta de maslin inainte de inceperea cinei de Craciun.
La originea Craciunului stau sarbatorile pagane romane, saturnaliile desfasurate in luna decembrie. La petrecerile anuale date in cinstea lui Saturn, ce se transformau adesea in orgii, participau toti romanii, cu exceptia adevaratilor crestini.
Traditia impodobirii bradului de Craciun este de origine germana.
Se presupune ca inca din anul 200 d. Hr. bradul reprezinta un symbol al Craciunului. Dar traditia impodobirii bradului dateaza din secolul al XVII-lea. In Germania, in 1605, un brad a fost ornat pentru a destine atmosfera "inghetata" din preajma Craciunului.
In Finlanda, fiecare familie isi impodobeste casa pentru Craciun cu lumanari confectioante de ei insisi.
In Suedia, bradul ramane impodobit inca 20 de zile de la Craciun.
Prima felicitare de Craciun a fost tiparita in Londra, in 1846.
In Etiopia, de Craciun se sfintesc apele. Oamenii arunca flori in rauri sfintite, apoi intra in apele acestora pentru a fi binecuvantati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!